Politika 03.08.2021.

ŠAROVIĆ: Ako Šmit nastavi sa nametanjima, BiH ide u sunovrat, svi će biti gubitnici

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da će ukoliko visoki predstavnik u BiH rješenja bude tražio kroz nova nametanja – to postati sunovrat u kome će svi biti na gubitku.

– Kristijanu Šmitu je Valentin Incko ostavio teško nasljeđe donoseći odluku koja je podijelila političku javnost, ali i cjelokuno društvo BiH. Možda je to Incko uradio i zbog svoje lične biografije, ali ovome čovjeku, kao i svima nama, ostavio je veliki teret. Teško će mu biti sa nama, a i nama će biti teško sa njim – ocijenio je Šarović.

On smatra da je iz prvih obraćanja jasno da će dijalog biti sredstvo njegovog nastupa, a upravo su razgovor i dijalog ono što i srpski predstavnici potenciraju kao rješenje krize, saopšteno je iz SDS-a.

Pozdravljajući odluku Šmita da krene putem traženja kompromisa, Šarović je rekao da nema napretka dok se domaće vlasti ne dogovore o velikim pitanjima.

– Niti jedan visoki predstavnik ne može donositi takve velike odluke, već to moramo mi sami. Vjerujem da će se Šmit, kao sjajan diplomata i kao neko ko zna da nije dobio podršku Savjeta bezbjednosti za izbor, odlučiti za put kompromisa – rekao je Šarović.

On je liderima partija iz Republike Srpske poručio da moraju da procese vode mudro.

– Smatram da mi kao predstavnici iz Republike Srpske treba da imamo inicijative, vodeći računa o našim interesima, kako prebroditi ovu krizu. Dijalog bez pobjednika je jedino rješenje ove krize – zaključio je Šarović.

Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.

(Srna/SB)

Oznake: Mirko Šarović