Politika 01.08.2021.

Šarović: Ambasadori PIK-a ne treba da nam dijele lekcije, već da pomognu ako mogu

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnici stranih zemalja ne treba nama da dijele bilo kakve lekcije. Nije njihovo da nam sole pamet već je njihovo da nam pomognu ako mogu oko rješavanja složenih situacija kao što je ova. Oni su se stavili samo na jednu stranu što je potpuno pogrešno – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke reagujući na saopštenje ambasadora zemalja PIК-a koje ne potpisuje i ambasador Rusije.

„Ako je Inckov potez izazvao našu reakciju, izazvane su reakcije i stranaka iz FBiH i veoma uticanih pojedinaca iz FBiH a ambasadori PIК-a nisu se niti jednom osvrnuli na njihove reakcije koje su bile potpuno neprimjerene“ – poručio je predsjednik SDS-a.

Po svom šablonu, kaže Šarović, ambasadori zemalja PIК-a, odabrali su za krivca stranke iz Republike Srpske, ne udubljujući se u razloge našeg nezadovoljstva i dali ocjenu davajući ulogu Visokom predstavniku koju on praktično nema.

„Šmitov nastup u Bosni i Hercegovini je pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja u Savjetu bezbjednosti. Njagov jedini autoritet je što dolazi iz jedne tako važne zemlje kao što je Njamačka i mi to poštujemo. Odluka o njegovom imenovanju nije prošla Savjet bezbjednosti i on nema pravo po Ustavu BiH da dijeli lekcije o evropskom putu i drugim procesima u BiH. On nema ulogu vrhovne supervizije koja mu je dodjelio PIК a koja ne postoji“ – zaključio je Šarović.

(N.S)

Oznake: Mirko Šarović