Politika 29.09.2020.

ŠAROVIĆ: Dodik ne može da bude tretiran kao predsjednik srpskog naroda

ČITANJE: 6 minuta

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da se ”Hrvatska i Srbija ne trebaju igrati s nama” govoreći o odvojenim posjetama bh. lidera hrvatskoj prijestonici.

Prema njegovim riječima, sve mu ovo liči ”na neku igrariju”.

”Hrvatska i Srbija ne treba na bilo koji način da se igraju s nama, ako nas poštuju – to je za sve nas mnogo bolje. Ne treba niko da se igra na bilo koji način. Ovo mi sada liči na neku igrariju potpuno nepotrebnu u kojoj mi treba da se crvenimo zašto je tako. Ako idemo, idemo kod svojih susjeda koje cijenimo i poštjemo da se dogovorimo oko određenih pitanja. Bolje da ne idemo uopšte nego da ide jedan, ili dvojica, a ide onaj treći”, dodao je lider SDS-a.

Govoreći o radu aktuelnog saziva Vijeća ministara, Šarović je kazao da neki ministri ”personalno nisu dorasli poslu” koji obavljaju.

”Domet mu je mali i potpuno je jasno da nakon godinu dana da oni ne mogu iznjedriti nešto veliki i teško da nas mogu voditi dalje na evropskom putu, naprosto – neki personalno nisu dorasli ovom poslu. Moja očekivanja su – ništa. Fer bi bilo da postoje pojedinici koji mogu da odgovore tom zadatku, ali postoje oni koji nisu dorasli”, rekao je gost N1 istakavši da pri tome ne misli na svog nasljednika Stašu Košarca za kojeg je rekao da ima dugogodišnje iskustvo u Parlamentu BiH.

Dodao je da je posao u slučaju Trgovske gore i odlaganju otpada isključivo na Predsjedništvu BiH jer ”bilo kakav ministar ne može napraviti nikakav pomak” istakavši da je ”ključni momenat” bio Pelješki most jer ”Predsjedništvo nije smjelo dozvoliti gradnju” naglasivši da je u ovom slučaju ”Milorad Dodik napravio historijsku grešku”.

”Želja mu se ispunila, došao je, a priželjkivao je da dođe (u Zagreb). U suštini, ja mislim da je priča bila sasvim druga, ali po meni nepotrebna posjeta. Mislim da nije ispravna formulacija da je predsjednik srpskog naroda, ta funkcija ne postoji niti ga mi doživljavamo niti prihvatamo. Lapsus ili namjera, ne ulazim u tako nešto, ali mislim da je potpuno netačno”, dodao je gost N1.

Šarović je komentarisao i navode o diplomi prvog čovjeka Obavještajno-sigurnosne službe BiH Osmana Mehmedagića, lokalne izbore kao i ostale aktuelne teme u Bosni i Hercegovini.

Lider SDS-a Mirko Šarović kazao je za N1 da sumnja na veliku izbornu prevaru u pripremi nakon što je, kako je rekao, utvrđena krađa identiteta pojedinim osobama iz Teslića koja je naposlijetku i prijavljena nadležnima.

On je ponovio da ima određene sumnje posebno nakon objave informacije da se za glasanje iz inostranstva prijavilo 125.000 bh. građana.

”Za ove lokalne izbore je u odnosu na prošle u dijaspori prijavljeno blizu 125.000, nenormalno je interesovanje za tako nešto. Putem pretraživanja koje postoji za sve one koji to žele na sajtu CIK-a utvrdili smo da neke od glasača koji su se prijavili da glasaju iz Austrije, Italije i Njemačke, a iz Teslića su, da su prijavljeni i u jednoj od susjednih zemalja – u Srbiji, u Novom Sadu. To je bio alarm. Vidjeli smo da neke stvari nisu regularne, to znači da je nekom ukraden identitet. Mi smo podnijeli prijave u ime pojedinaca, a i oni sami. Sada je to velika gužva u Centralnoj izbornoj komisiji”, rekao je Šarović za N1.

Miličević: U Tesliću više stotina slučajeva krađe ličnih podataka

Vladajuće stranke pripremaju veliku izbornu krađu zloupotrebom glasanja putem pošte, a samo u Tesliću je zabilježeno više stotina slučajeva krađe ličnih podataka i fiktivnog prijavljivanja, upozorio je načelnik Teslića Milan Miličević.

On je rekao da enormno povećanje broja prijavljenih putem pošte, a čiji je broj duplo veći u odnosu na prethodne izbore i koji sada prelazi sto hiljada, može prouzrokovati prekrajanje izborne volje u cijeloj BiH.

„Sada je vrijeme da se ponište sve fiktivne prijave i onemogući krađa identiteta. CIK ima mogućnost da to učini i spriječi veliku izbornu prevaru“, naveo je Miličević.

On kaže da izostanak sankcija za ranije počinioce izbornih prevara, stvara probleme u provođenju fer i poštenih izbora.

„Na referendumu koji je održan u Tesliću 2019. smo imali slučaj gdje je dokazano da je predsjednik biračkog odbora učestvovao u zamjeni vreća sa glasačkim materijalom. Epiloga tog slučaja još nema, a da je taj čovjek kažnjen po krivičnom zakonu svi ostali u cijeloj BiH bi se dobro zamislili da li da se prihvate takvog posla“, kazao je Miličević.

On je istakao da bi politički put ovog društva bio potpuno drugačiji da nije bilo izborne krađe i da bi bez nje građani živjeli mnogo bolje nego sada.

Miličević je poručio da se stranke koje žele da brane volju glasača moraju dobro organizovati i imati ljude koji će u svaki metar pratiti put izbornog materijala.

„Trenutno je to jedini način da se sačuva izborna volja, jer se mnogo puta dokazalo da su se grdno prevarili, oni koji su se uzdali u ličnu odgovornost drugih u ovakvom izbornom procesu“, kazao je Miličević.

Vidić: Lokalne zajednice u vazalnom odnosu prema Vladi RS

Nejednak tretman opština i gradova od strane aktuelne vlasti, doveo je do toga da se razvoj lokalnih zajednica odvija neuravnoteženo, zbog čega imamo niz negativnih efekata – istakao je Zoran Vidić, podslanik SDS u Narodnoj skupštini RS.

“Ekonomski i finansijski pokazatelji upozoravaju na kontinuirano slabljenje lokalnih zajednica i stavljanja u zavisnost od Vlade RS. Republika Srpska kod raspodjele javnih prihoda dobija 300 miliona KM više nego što joj pripada i to se uzima od lokalnih zajednica” – pojasnio je Vidić.

On kaže da je budžet Republike Srpske 4,3 puta veći od budžeta svih opština i gradova u kontinuitetu i da se taj jaz povećava.

“SDS smatra da samo jake i samoodržive lokalne zajednice jačaju Republiku Srpsku, a ne obratno. Interesi građana se najdirektnije rješavaju u lokalnim zajednicama. Decentralizacija, veća lokalna autonomija i pravednija raspodjela prihoda su ključ demokratizacije i jačanja Republike Srpske” – zaključio je Vidić.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Mirko Šarović, SDS