Politika 06.07.2020.

ŠAROVIĆ: Grujičić nije opravdao povjerenje Srba u Srebrenici, SDS će imati svog kandidata

Srpska demokratska stranka je uvijek opšti interes, interes srpskog naroda i Republike Srpske stavljala na prvo mjesto i tako će biti i ovaj put na lokalnim izborima u Srebrenici, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, nakon sastanka sa OO SDS-a Srebrenica.

Šarović je istakao da je veoma važno da stranke koje dolaze iz Republike Srpske postignu dogovor o jednom zajedničkom kandidatu za načelnika opštine Srebrenica i da će Srpska demokratska stranka pokrenuti inicijativu za dogovor političkih stranaka oko jednog, zajedničkog kandidata. To treba biti neko ko je ”sposoban da sve ujedini, da nema hipoteka iza sebe i da se odgovorno odnosi prema budžetu i donatorskim sredstvima”, istakao je Šarović.

”Mi smo i prije četiri godine podržali sadašnjeg načelnika opštine Mladena Grujičića koji dolazi iz SNSD, kao mladog čovjeka koji živi u Srebrenici ali Grujičić nažalost nije opravdao povjerenje naroda. Zbog toga treba tražiti drugo zajedničko rješenje, ukoliko želimo da ostvarimo pobjedu u Srebrenici“, naglašava Šarović.

„Za nas je najvažnije da kandidat bude najkvalitetnije moguće rješenje za Srebrenicu, čovjek koji će raditi na razvoju Srebrenice i zadržavanju stanovništva i koji će biti otvoren za dijalog sa svima i fer i u daljim međustranačkim odnosima”

„U tom smislu SDS iz svojih redova kao kandidata za načelnika Srebrenice predlaže g. Milisava Marjanovića za koga smo uvjereni da može uspješno provoditi i realizovati zajedničke interese naroda i voditi ovu lokalnu zajednicu. Vjerujemo da se i druge političke partije koje dolaze iz Republike Srpske mogu okupiti oko ovog kandidata jer se radi o osobi koja, za razliku od aktuelnog načelnika, iza sebe nema bilo kavih hipoteka, osobi koja će se zasigurno odgovorno odnositi prema svim građanima i istrajno raditi na razvoju ove sredine“ – zaključio je Šarović.

Pandurević: Budžet institucija BiH za 2020. skandalozan

Budžet institucija BiH za 2020. godinu je skandalozan! U vrijeme teške ekonomske krize, kada prihodi od PDV-a padaju, a lokalne zajednice jedva opstaju, Predsjedništvo BiH je predložilo budžet za 30 miliona KM veći u odnosu na prethodne godine i to uvećanje je planirano od prihoda od PDV-a. Šokirana sam da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik to podržao, izjavila je član GO SDS Aleksandra Pandurević.

”Očekivala sam da će se Dodik boriti za Republiku Srpsku i ljude koji su na rubu egzistencije zbog pandemije, a ne će od njih otimati da bi dao institucijama BiH. Kada je Predsjedništvo, početkom pandemije COVID-a, vratilo budžet Savjetu ministara i tražilo da se budžet prilagodi saniranju posljedica epidemije, očekivala sam da će budžet biti značajno umanjen, kako bi privreda i lokalne zajednice dobile više sredstava. Umjesto tog, od lokalnih zajednica i privrede se uzima 30 miliona kako bi se zapošljavalo i usavršavale IT licence u institucijama BiH. 10 miliona KM su planirali za putne troškove. Pa gdje to ko putuje kada su granice zatvorene i tako će biti i do kraja godine? To je sramota!”, kaže Pandurevićeva.

Ona podsjeća da su prihodi od indirektnih poreza, u prvih pet mjeseci ove godine, manji za 10,14 odsto ili 325 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine što je posljedica pandemije pandemije COVID-a.

”Taj pad prihoda su najviše osjetile lokalne zajednice jer su njihovi budžeti poslednji u lancu punjenja. Već imamo pad prihoda od PDV-a od 360 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, i vrlo je vjerovatno da će do kraja godine cifra dostići i 800 miliona KM, a onda se Predsjedništvo BiH solidariše sa građanima tako da poveća budžet institucija BiH od kojeg narod nema nikakve koristi ”, ističe ona.

Pandurevićeva podsjeća da u vrijeme kada su SDS i PDP bili u Savjetu ministara, iako je bila relativno stabilna ekonomska situacija, četiri godine nisu dozvolili povećanje budžeta ni za jednu jedinu marku.

”Zašto nismo dozvolili? Pa zato što je to budžet iz kojeg se isplaćuju plate, telefoni, službena putovanja. On nema ni socijalnu ni razvojnu komponentu koja bi opravdala povećanje”, objasnila je ona.

(SB/banjaluka.net)