Politika 25.01.2022.

ŠAROVIĆ: Izetbegović i Čović u NSRS pozvani u svojstvu koalicionih partnera SNSD-a

ČITANJE: 5 minuta

Iza poziva predsjednicima SDA i HDZ BiH-a Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se obrate na sjednici Narodne skupštine RS, vjerovatno postoji neki skriveni scenariji, a čisto sumnjam da je taj poziv došao iz glave Nedeljka Čubrilovića, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

On kaže da se postavlja pitanje po kom osnovu su Izetbegović i Čović pozvani, saopštio je SDS.

„Ne vidim razloga da se oni pozivaju povodom ovakve vrste pitanja koja su na dnevnom redu NSRS. Isto tako postavlja se pitanje, ako se pozivaju predsjednici dvije stanke iz Federacije BiH, zašto su izostavljeni predstavnici i drugih parlamentarnih stranka. Ako ne zovu sve, onda su Izetbegovića i Čovića vjerovatno pozvali u svojstvu koalicionih partnera u vlasti na nivou BiH“, smatra Šarović.

Očigledno je, kaže Šarović, da zovu one sa kojima treba da se dogovore da li će, ili ne, ići u obnovu rada u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Ne vidim neki drugi razlog jer u pitanju nije neka svečanost ili nešto slično“, istakao je Šarović.

On navodi da SNSD svoje šurovanja sa SDA, sa kojima su godinama u vlasti na nivou BiH, pokušava prikriti optužujući opoziciju za saradnju sa ovom strankom.

„ SNSD sa SDA dijeli funkcije, a nama, koji sa SDA nismo nigdje u koaliciji, sada pokušavaju priljepiti neke etikete“, rekao je Šarović.

Predsjednik SDS je ocijenio da su razgovori o izmjeni izbornog zakonodavstva do kojih će doći narednih dana posljednja šansa za postizanje dogovora o ovom pitanju.

„Mi smo dobili poziv na razgovore u kojima će učestvovati Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu u BiH i predstavnici EU. Stav SDS je da su male šanse da se usvoji veliki paket. Smatramo da je jedina šansa da se usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona oko kojih se generalno svi slažemo, a to je unapređenje izbornog procesa kako bi bio fer i pošten i kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri ispoštovala volja građana“, istakao je Šarović.

“Zbog Dodika strada cijeli jedan narod”

Ovo je rezultat neodgovorne politike i mi smo na to upozoravali. Pomoć Republici Srpskoj od strane EU je veoma značajna i mi smo zahvalni na tome. Nadamo se ipak da do sankcija Republici Srpskoj neće doći jer bi se time kažnjavao jedan narod u BiH što je suprotno EU vrijednostima. – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović, komentarišući saopštenje grupe EU parlamentaraca koje se pojavilo u javnosti.

„Krivce za krizu, ali i njeno rješenje treba tražiti u njenim uzrocima tj. u vladajućoj trojnoj koaliciji SNSD-SDA-HDZ koja je pored loše ekonomske situacije odgovorna i za političku krizu.“ – poručio je Šarović, saopštio je SDS.

On kaže da je narodu potreban bolji životni standard i jača ekonomija, a ne lažni patriotizam i visok stepen korupcije koji je doveo do masovnog odlaska mladih i stručnih ljudi i njihovih porodica.

„Kada ostanemo bez inteligencije i struke postaćemo “tamni vilajet”. To znači da neće imati ko da nas liječi a našu djecu neće imati ko da uči i to je naša stvarnost. Sebično je i politički neodgovorno ne razmišljati o posljedicama koje može da trpi jedan narod i građani u Republici Srpskoj. SDS je odgovorna politička organizacija i nikada nećemo dozvoliti da interes pojedinaca bude iznad interesa našeg naroda i naših građana.“ – zaključio je Šarović.

Radović: SNSD kao vraća nadležnosti, a SDA im kao ne da

„SNSD kao vraća nadležnosti, a SDA im kao ne da” je samo predizborna priča koja služi za popravljanje poljuljanog političkog rejtinga partnera vladajuće koalicije na nivou BiH SNSD-SDA-HDZ, kazao je danas zamjenik predsjednika SDS Milan Radović.

On je upozorio da iz opozicionih partija iz Federacije BiH dolazi još radikalnija retorika od one iz SDA, što samo dodatno komplikuje ionako tešku političku krizu.

Govoreću o promjenama Izbornog zakona BiH zamjenik predsjednika SDS je rekao da bi suština promjena trebale biti odredbe koje bi omogućile fer izbore i bolju kontrolu njihovog održavanja.

“Zaista smo imali niz zloupotreba u prethodnom periodu. Na birače je vršen ogroman pritisak da svoje glasačko pravo upotrijebe u skladu sa onim što je vlast od njih zahtijevala. Ako ste zaposleni bili ste dužni da donesete određen broj glasova” rekao je Radović i ovu pojavu nazvao “izborni inžinjering putem javnog sektora”, poručio je Radović, saopštio je SDS.

Radović je rekao da će SDS-ovi poslanici prisustvovati posebnoj sjednici NSRS na kojoj će biti razgovarano o povratku srpskih predstavnika u institucije BiH, te da ga ne iznenađuje poziv predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića Bakiru Izetbegoviću u Draganu Čoviću da prisustvuju ovoj sjednici.

“Oni su u jednoj čvrstoj koaliciji na nivou BiH. Retorika osovine SNSD-SDA-HDZ podgrijava atmosferu pred svake izbore, jer su im to jedini preostali aduti u rukama” rekao je Radović naglasivši da njih ne zanima obim štete koju time nanose svim građanima BiH i njenoj poziciji u svijetu.

Radović je naglasio da je jedini ispravan način da se predstavnici Republike Srpske vrate u instutitucije BiH taj da na sjednici Narodne skupštine RS bude donesena odluka kojom će se to urediti, odnosno da se ponište ranije odluke kojima je ova problematika regulisana.

(SB)

Oznake: SDS