Vijesti 03.12.2015.

Šarović: Izvoz mlijeka iz BiH u EU mogao bi biti doveden u pitanje

ČITANJE: 2 minute
SAROVIC
Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU mogao bi biti doveden u pitanje, jer je Vlada Republike Srpske rekla da je tekst nacrta zakona o veterinarstvo, hrani i poljoprivredi neprihvatljiv.

Ovo je danas rekao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

On je rekao da izvoz mlijeka za sada teče neometano, te da je BiH preuzela obavezu da do dolaska Misije FVO iz Dablina koja u BiH planira doći na proljeće 2016. usvoji tri ključna zakona: Zakon o veterinarstvu, Zakon o hrani i Zakon o poljoprivredi.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović je danas novinarima u Sarajevu rekao da će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti  izbor direktora Regulatorne agencije za medije, te da je ta procedura konkursna provedena prije dvije, tri godine.

Savjet Regulatorne agencije proveo je konkursnu proceduru i tada  kao najboljeg ocijenio i predložio Vijeću ministara BiH Srđana Rajčevića.

– Nemamo nove. Vidjećemo šta će da bude na Savjetu ministara BiH. To jeste jedna od tema koja će da bude i na današnjoj sjednici Savjeta ministara- rekao je Šarović.

Mediji su ove sedmice pisali o toem da će na mjesto direktora biti izabran Predrag Kovač.

Na današnjoj sjednici Vijeća minisiara BiH ministri raspravljaju i o Nacrtu budžeta institucija BiH za narednu godinu.

Šarović  je naglasio da je riječ o početnoj fazi, Nacrta budžeta u kojem  svako od ministara iznosi svoje primjedbe.

– Dalje ide u Predsjedništvo BiH pa u Parlament, ali se nadam da ćemo dobiti budžet u 2015. godini što je po meni vrlo važno. Iznos je uvijek 950 miliona i to je taj trogodišnji okvir koji ne možemo premašiti. To je dogovor sa republikom Srpskom i Federacijom BiH-  rekao je Šarović.

(NN)

Oznake: Mirko Šarović