Politika 28.01.2022.

ŠAROVIĆ: Ko ne digne ruku za izmjene tehničkog aspekta, podržava izbornu korupciju

ČITANJE: 3 minute

Ovo je svojevrsni test za sve političke stranke jer ćemo da vidimo da li će oni koji su se zaklinjali u unapređenje tehničkog aspekta izbora dati glas za ovaj paket. Oni koji to ne budu podržali, znaćemo da podržavaju izbornu korupciju i zloupotrebu izborne volje građana – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović nakon sjednice Predsjedništva SDS.

Predsjedništvo SDS danas je razmatralo dva pitanja: potencijalni dogovor o izmjenama izbornog zakona kao i predstojeću posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

„Ono što smo dobili od međunarodnih medijatora, Palmera i Evropske komisije, a tiče se aspekta izmjena izbornog zakona u pogledu tehničkih unapređenja za provođenje izbora, je korak naprijed i to je unapređenje u odnosu na dosadašnji izborni zakon. To je nešto za šta bi mi mogli da dignemo ruku u Parlamentu BiH kada dođe na dnevni red“ – poručio je Šarović, saopštio je SDS.

On je kazao da su Palmer i predstavnici međunarodne zajednice spremni da podrže mali paket izmjene izbornog zakonodoavstva kako bi se unaprijedila tehnička pravila izbornog procesa.

Predsjednik SDS je poručio da je predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske vrhunac nesnalaženja aktuelne vlasti jer organizatori sjednice ni sami ne znaju šta će se na toj sjednici dešavati.

„Oni danas pozivaju Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u Narodnu skupštinu što je pokazatelj da vlast pokušava da se izvuče iz situacije u koju je dovela čitavu Republiku Srpsku. Njihovo nesnalaženje je pokazatelj da je naša politika proteklih sedmica bila ispravna. Vlast se zaglavila u sopstvenom neznanju i nema orjentir kuda dalje. Neka znaju da ćemo učestovati na sjednici i da ćemo biti veoma konkretni“ – zaključio je Šarović.

Stanić: Što je više posebnih sjednica, nažalost, sve je manje Republike Srpske

Posebna sjednica parlamenta Srpske sa dnevnim redom o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini bi imala smisla i u Republici Srpskoj da nije bilo svih prethodnih posebnih sjednica koje su donijele ozbiljne zaključke, koji se ne provode, niti poštuju.

Izjavio je ovo Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u NSRS, nakon današnje sjednice Kolegija Narodne skupštine Republike Srpske, saopštio je SDS.

„Što je više posebnih sjednica Narodne skupštine, nažalost, sve je manje Republike Srpske, a više Bosne i Hercegovine. Vlast u RS bi htjela da izliječi rane koje je napravila Srpskoj i njenom narodu neodgovornim, bahatim i korumpiranim načinom vladanja“, istakao je Stanić.

On kaže da je očigledno da predsjednici SNSD i SDA zajedno igraju političku igru dizanja tenzija.

„Milorad Izetbegović funkcioniše na način da kaže onom u prezimenu hajde ja ću da odvojim Republiku Srpsku, a ti ne daj, pa ćemo tako biti sigurni u pobjedu i na narednim izborima“, precizirao je Stanić.

On kaže da su zbog način kako se sada organizuju posebne sjednice NSRS izgubile smisao.

„Na način kako funkcioniše parlament Srpske pod diktatom jednog čovjeka, a pod izgovorom da to neko drugi zagovara, može biti u stalnom zasjedanju, a u BiH se ništa neće promijeniti sve dok su ovi ljudi na vlasti“, istakao je Stanić.

(SB)

Oznake: SDS