Politika 10.06.2022.

Šarović: Moja ideja je da BiH bude u EU za osam godina

ČITANJE: 2 minute

Nakon parlamentarnih izbora u oktobru, vlasti BiH, ali i Republike Srpske, mogu biti uspješne samo ako se na sto postave teme oko kojih može doći do dogovora, a prioritet treba da bude ekonomija, smatra predsjednik SDS, Mirko Šarović.

– U Predsjedništvu BiH za mene je ključ članstvo u Evropskoj uniji i „Otvoreni Balkan“. Ekonomija pod broj jedan. Moja ideja je, ako me drugi budu slijedili, da BiH bude u Evropskoj uniji za osam godina – rekao je Šarović, koji važi za najizglednijeg kandidata opozicije za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Javna preduzeća su sad sredstvo za isisavanje para za stranačku vojsku, ukazao je Šarović, i naglasio da taj lanac treba prekinuti. Navodi da pokretač razvoja upravo treba da budu javna preduzeća, ali preduzeća koja neće praviti dugove, već razvijati ovu zemlju.

– Izgradnja infrastrukture, poresko rasterećenje privrede, smanjenje poreskih stopa za investicije u nerazvijene opštine, sve će to biti prioriteti SDS. Mi na taj način moramo da forsiramo investicije u manjim sredinama, jer bi to za te investitore bilo značajno. Istovremeno, povećali bi bruto domaći proizvod. Ne bi bili na gubitku, već naprotiv to bi bila značajna sredstva – rekao je Šarović.

Smatra da šumska gazdinstva treba vratiti lokalnim zajednicama, kao što je to bilo prije 15 godina.

– Oni su bolji gospodari nego kada se to upravlja iz centrale. Naravno, to podrazumijeva zabranu izvoza oblovine i poluproizvoda, i dati veći značaj drvoprerađivačima, onima koji se bave industrijom namještaja. Bosna i Hercegovina samo namještaja izvozi u region vrijednosti oko 500 miliona evra, a možete misliti koliko bi se ovim mjerama tek pojačala ta proizvodnja – rekao je Šarović.

Predsjednik SDS ističe da je značajan segment ekonomske reforme, koju zagovara SDS, brži razvoj agrara.

– Poljoprivreda treba da ima podsticaj po zakonu, a to je šest odsto od budžeta. To je 180 miliona KM, skoro tri puta više nego sada. Vratićemo i robne rezerve već prve godine – rekao je Šarović.

On tvrdi da u ovim strateškim programima, Republika Srpska treba slijediti primjer Srbije.

– Srbija svake godine iz evropskih fondova povlači oko 400 miliona evra, mi ne povučemo ni deset miliona evra. Mi stagniramo, zašto to ne činimo, a možemo bar na taj način da obezbijedimo značajna sredstva za ruralni razvoj – rekao je Šarović.

Šarović ukazuje da sadašnja vlast Elektroprivredu Republike Srpske tretira kao stranački plijen, a ne motor razvoja.

– Vratićemo te resurse građanima. Ne smije se dozvoliti da bude sirotinje u tim sredinama gdje se eksploatišu prirodni resursi. To treba da budu bogati krajevi. Zatvorićemo i ventil za male hidroelektrane. Treba graditi velike ekološke projekte u skladu sa standardima Evropske unije – poručio je Šarović.

(A. S.)

Oznake: Mirko Šarović, SDS