Politika 01.01.2021.

ŠAROVIĆ NAJAVLJUJE SASTANAK OPOZICIJE: Dalje osipanje većine je jedini izvjestan i neminovan proces

ČITANJE: 2 minute

SDS je već najavio da će izaći sa cjelovitim i jasnim ekonomskim programom koji vodi Republiku Srpsku i njene građane putem oporavka, razvoja i preporoda cijele zemlje.

To će biti i naš ključni adut kad vlast budemo mijenjali zajedno sa našim partnerima a na šta vjerujem nećemo dugo čekati, istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović uputiviši čestitku svim građanima Republike Srpske povodom novogodišnjih praznika.

On dodaje da se vladajuća većina sa dvotrećinske podrške od 57 poslanika smanjila na „zabrinjavajućih“ 45 poslanika.

– Dalje osipanje većine je jedini izvjestan i neminovan proces a kritičan trenutak za nju je veoma blizu. Кako dalje – biće predmet skorih razgovora u opoziciji – naglasio je Šarović.

Predsjednik SDS je dodao da je afera „ikona“ za razliku od većine drugih afera dobila i širu međunarodnu razmjenu jer je u njega uvučen ministar instranih poslova jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, uključen je i Interpol i Ukrajina koja ovu ikonu potražuje kao dio svog kulturnog blaga.

– Regionalno ovaj događaj čiji je glavni akter predsjedavajući Predsjedništva BiH poslužio je za ismijavanje samih aktera ali i cijele zemlje čiji je kredibilitet i ugled dodatno urušen. No, očito kako bi to neki žarko željeli da se  slučaj zataška i padne kako i mnogi drugi u zaborav, afera „ikona“ ozbiljno prijeti da dodatno ugrozi krhku vlast u Bosni i Hercegovini i njen opstanak, a nije isključeno i da se povede i tužilačka istraga – navodi Šarović.

On ističe da će 2020. godina ostati upamćena i po priznanju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da vlast Republike Srpske prisluškuje nezakonito poslanike ovog najvišeg zakonodavnog tijela Republike.

– Slučaj „prisluškivanje“ je još jedan užasan događaj u 2020. godini koji baca mračnu sjenu na cjelokunu vlast u Republici Srpskoj i srozava već narušeni ugled i kredibilitet pre svega člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske“ – istakao je Šarović.

On kaže da će inicijativa za smjenu aktuelnog saziva Savjeta ministara prevashodno iz razloga slabog rada , nikakvih rezultata i dometa, otvoriti mnoga pitanja a možda dati i neke odgovore, prije svega da li je održiva ova slabašna parlamentarna većina.

– Da nije ovakvog saziva Doma naroda ovaj Savjet ministara ne bi preživio ni onih obaveznih sto dana rada. Ono u šta vjerujem je da se može izglasati nepovjerenje Savjetu ministara a time i smijeniti u kolegijumu Predstavničkog doma Nebojša Radmanović ali ne mogu da tvrdim da će se to desiti na januarskoj sjednici Parlamenta BiH – naveo je Šarović.

(Srpskainfo)

Oznake: Mirko Šarović, SDS