Politika 19.10.2021.

ŠAROVIĆ NAKON SASTANKA OPOZICIJE: Vlast u Srpskoj nije ispunila nijedan zahtjev, nastavićemo sa protestima

ČITANJE: 4 minute

Lideri opozicionih stranaka u Republici Srpskoj održali su danas sastanak u Istočnom Sarajevu. Mirko Šarović, lider SDS-a, kazao je kako su razgovarali o inicijativama Milorada Dodika za “vraćanje nadležnosti RS”.

Šarović je rekao da se “snažno suprotstavljaju svakoj aktivnosti bilo koga u ovoj zemlji, uključujući Dodika, koja dovodi u opasnost sigurnost u BiH, cijelu RS i priziva haos i raspirivanje krize”, prenosi N1.

“Nemamo problem s prenosom nadležnosti s nivoa BiH na RS, ali one moraju biti legitimne. Jednostrane odluke koje bi prizivale rat su apsolutno neprihvatljive. Nemamo ništa protiv, ali postoji način kako se to radi. Nasilno, bilo koji koraci koji bi doveli u pitanje živote ljudi, su neprihvatljivi”, rekao je Šarović.

Osvrnuo se na izjave Aleksandra Vučića i Rusije koji su kazali da “Dejtonski mirovni sporazum nema alternativu”.

“Izjava predsjednika Srbije je takva da predsjednik SNSD-a mora da se ozbiljno zamisli. Poručio je da je za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, suvereniteta i integriteta BiH i RS i da je za njega neprihvatljiva bilo kakva jednostrana odluka koja bi dovela u pitanje mir i bezbjednost u BiH, ali i mir i bezbjednost u cijelom regionu. Pred nama je dramatičan trenutak”, rekao je Šarović.

Kazao je kako je krajnji cilj “ovih političkih partija da prenesu krizu u 2022. godinu kako bi podigli tenzije i kod birača, kako bih ih mobilizovali i dali glas za njih”. Istakao je kako se zbog toga svi trebaju okrenuti drugim stvarima.

Razgovaralo se danas i o realizaciji zaključaka sa posljednjih protesta opozicije u Banjaluci za što je bio rok 15 dana da vlast ispuni. Tema su bili i vanredni izbori za gradonačelnika Prijedora.

“Nastavljamo s pripremama protesta i aktivnosti, jer vlast u RS nije ispunila nijedan zahtjev. Ni kada su u pitanju ostavke ili pokretanje postupaka protiv onih koji su izvršili zloupotrebe u procesu nabavke, posebno u vrijeme pandemije koje se odnose i na kiseonik, respiratore i medicinske opreme itd. Nije se ispunio zahtjev ni sprečavanje medijskog mraka u RS”, rekao je Šarović.

U ponedjeljak će organizovati širi sastanak. Poručili su da nema odustajanja i da se mora uspostaviti potpuna odgovornost za sva dešavanja u proteklom periodu.

Borenović: Građani su uznemireni, javljaju nam se i iz SNSD-a

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da nema odustajanja i da treba na odgovornost pozvati sve one koji su ugrožavali zdravlje građana RS, prenose Nezavisne.

“To je naš ključni zahtjev, a nećemo odustati ni od traženja da se digitalni signal da i drugima, a ne samo povlaštenima. Cilj nam je zaštititi Republiku Srpsku, ne pristajemo ni na kakvo hazarderstvo. SNSD nije dobio nikakvu podršku u onime što radi. Građani su uznemireni, a svakodnevno nam se javljaju, pa čak i iz SNSD-a, jer su zabrinuti”, kazao je Borenović.

Dodaje da su veoma važne poruke koje dolaze iz regiona, posebno Aleksandra Vučića, koji kaže da poštuje integritet BiH i RS, i da se o promjenama mogu zajedno dogovarati Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

Tvrdi da su za to krivi i koalicioni partneri Dodika, jer ne žele da se bave važnim stvarima.

Što se tiče Prijedora, dogovoreno je da se napravi jedna velika koalicija stranaka opozicije koji će se okupiti oko jednog kandidata.

“To će biti najbolji odgovor građana Prijedora, ali i građana RS kakvu vlast očekuju. Vjerujem da ćemo već u ponedjeljak doći do jedinstvenog kandidata, oko osobe koju ćemo podržati i pokazati odgovornost”, kazao je Borenović.

Nešić: Nećemo se voditi interesima SNSD-a, već RS

Nenad Nešić, lider DNS-a, kazao je da je zadovoljan što su danas dogovorili da zajedno nastupe u Prijedoru i da je to veliki korak, prenose Nezavisne.

“Drago mi je što smo danas rekli da smo svi jedinstveni što se tiče Republike Srposke i da smo svi jedinstveni u vezi s jačanjem Republike Srpske, mi se više nećemo voditi Dodikom i interesima SNSD-a, nego interesima RS. Želim poslati jasnu poruku građanima BiH i RS – rata neće biti, nemojte se bojati, neće ga biti jer mi to ne želimo, a ni međunarodna zajednica”, rekao je Nešić, dodavši da će opozicija biti stub odbrane Republike Srpske.

(SB)

Oznake: Mirko Šarović