Politika 15.10.2018.

ŠAROVIĆ: Ne treba zatvarati vrata za razgovor

ČITANJE: 2 minute

Funkcioner SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je oprezan kada je riječ o pozivu novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na jedinstvo srpskih stranaka u institucijama BiH, ali da bi saradnja bila u interesu Republike Srpske.

“Jedinstvo je previše jaka riječ i ne bih rekao da je najadekvatniji termin, ali bih, prije svega, rekao zajednička saradnja u interesu Srpske. To bi bilo vezivno tkivo za razgovore – i sa strankama koje su nam bliske, kao što su one unutar SzP, ali i onima sa kojima imamo razlika o nekim fundamentalnim pitanjima”, rekao je Šarović.

Šarović, koji je budući poslanik u parlamentu BiH, kaže da je oprezan u pogledu ovog poziva, s obzirom na “loše iskustvo sa SNSD-om 2013. godine u Sarajevu”, ali da ne bi bilo pametno unaprijed odbijati razgovor.

“Svi nosimo to iskustvo od pretprošlog mandata iz 2012/2013 godine, kao i ovog posljednjeg i sabiramo dobre i loše stvari, pri čemu svaka od stranaka to gleda i ocjenjuje na svoj način. Takvi pozivi uvijek dolaze sa vrha i mislim da ne bi bilo pametno da se unaprijed odbija razgovor, iako su jazovi između nas zaista duboki i ne znamo da li su premostivi”, rekao je Šarović rekao je za “Euroblic”.

On ističe da nije od onih koji bi unaprijed zatvarali vrata za razgovor kada je riječ o Republici Srpskoj.

Šarović je istakao da je za SDS važno da napravi zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu Republike Srpske.

On dodaje da je u ovom trenutku najbitnije da se slegne prašina oko izbornih rezultata, iako kaže da će SDS istrajati da se utvrdi da li je izborni proces prošao u skladu sa zakonom.

-Vjerovatno smo i pred velikim odlukama u SDS i nijedna od njih neće biti jednostavna, ali zbog toga je važno da napravimo zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu RS. Sa kim god pregovarali sutra, a pregovaraćemo, jer nećemo zabijati glavu u pesak, nego pregovarati na različitim nivoima i u tome se trebamo držati principjelno politike koju zastupamo i programe koje smo zacrtali, a to je stabilnost RS, ekonomske reforme, napredak i neke druge ključne stvari o kojima smo govorili pred izbore – rekao je Šarović.

(BN/Srna)

Oznake: Mirko Šarović