Politika 27.08.2020.

ŠAROVIĆ: Ne vjerujem u ozbiljnost i dubinu pokušaja otvaranja “pitanja Republike Srpske”

ČITANJE: 3 minute

Alarm za spas ekonomije zemlje mora biti odmah upaljen, jer u suprotnom, prijeti nam najveća kriza, kakvu ne pamtimo – istakao je predsjedik Srpske demokratske stranke govoreći o pokušaju nekih političkih aktera da ispinuju velike teme opet pred lokalne izbore.

“Radi se o starom triku proizvodnje tenzija pred izbore i izmišljanja neprijatelja po svaku cijenu, jer glavni akter nema rješenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji, pa su promjena prioriteta i skretanje pažnje javnosti na druge teme – poželjni. Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji – do nas je”, kazao je Šarović.

On je mišljenja da Republika Srpska u ovom trenutku ne treba da postane “pitanje”, niti je u ovom trenutku spremna za takvo nešto.

“Ne vidim ni opštepolitičkog potencijala i realnosti za jedno takvo pozicioniranje Republike Srpske, osim što prepoznajem staru matricu stvaranja izmišljenih tenzija iz kuhinje Milorada Dodika – uvijek pred neke izbore”, ponovio je Šarović.

Na pitanje šta govori najava iz SNSD-a da će Dodik o istom dokumentu koji je proslijedio Vučiću razgovarati i s Draganom Čovićem kako bi se ista tema “nametnula” Zoranu Milanoviću, Šarović odgovara:

„Bez obzira na to što niko nije upoznat sa sadržajem “dokumenta” niti da li on uopšte kao takav postoji, to asocira na namjeru uvlačenja nekih drugih aktera iz zemlje i regiona u slučaj ili pitanja koja treba otvoriti regionalno. To je opasna igra u kojoj se zna samo početak, a ishod je u potpunoj magli, što sa stanovišta interesa Republike Srpske slobodno mogu reći je potpuno neodgovorno”, kazao je Šarović.

Uz konstataciju da je narod dosad nasjedao na priče o referendumima, a pred lokalne izbore one su opet aktivirane, umotane u dokument upućen predsjedniku Srbije, Šarović je kazao da ne vjeruje da će narod opet nasjesti na Dodikove trikove.

“Ne vjerujem u preveliku ozbiljnost i dubinu ovog Dodikovog oprobanog, hazarderskog pokušaja otvaranja “pitanja Republike Srpske” i formiranja jedne vrste pregovaračkog paketa, kako je u jednoj izjavi pomenula predsjednica Republike Srpske. Nema on ni izgrađen kapacitet za takvo nešto, jer sve ovo što sada imamo na sceni i u najavama potencijalnih razgovora nije produkt osmišljene i usaglašene politike u institucijama Republike Srpske niti vjerujem da predsjednik Srbije, pored ogromnog tereta koji ima oko pitanja Kosova, može prihvatiti na svoja leđa novu brigu”, kazao je Šarović.

Stanić: Organizovati mjerenje temperature u školama

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić donirao je danas tri bezkontaktna toplomjera za tri škole u Novom Gradu i ukazao na važnost uvođenja mjerenja temperature u školama u borbi protiv pandemije korone.

On je pozvao sve stranke da u cilju povećanja bezbjednosti učenika u predstojećoj kampanji smanje broj bilborada i plakata i na taj način ušteđenim sredstvima kupe i školama doniraju bezkontaktne toplomjere.

Prema njegovom mišljenju sve škole u Republici Srpskoj bi trebale nabaviti ovu vrstu toplomjera i organizovati mjerenje temperature za sve koji u njih dolaze.

Stanić smatra da je mjerenje temperature učenicima izuzetno značajna aktivnost u cilju očuvanja njihovog zdravlja i da ona ne može biti prebačena samo na roditelje.

„Dobar dio ljudi kod kuća imaju toplomjere čija je tačnost upitna, a pored toga roditelji često odlaze na posao mnogo ranije nego što dijeca kreću u školu. Osim toga nephodno je da se temperatura mjeri nastavnicima i osoblju u školama“, rekao je Stanić.

On je kazao da će toplomjere koje donirao školama „Sveti Sava“, „Vuk Karadžić“, i mješovitoj školi „Đuro Radmanović“ poslati poštom kako bi se izbjegla bilo kakva politizacija njegovog gesta.

(SB/banjaluka.net)