Politika 23.07.2021.

Šarović: Nepotrebna odluka odlazećeg visokog predstavnika

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka odlazaćeg visokog predstavnika Valentina Incka kojom je nametnuo zakon o negiranju genocida nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva.

Šarović je naveo da se vraćanje “bonskih ovlaštenja” javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopšteno je iz SDS-a.

“Smatram da je šteta što u Savjetu bezbjednosti UN nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije visokog predstavnika, a posebno za ukidanje `bonskih ovlaštenja`, što vidim kao jedini ispravan put za BiH u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana”, istakao je Šarović.

On je za oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge visokog predstavnika optužio aktuelnu vlast, za koju je naveo “da je dala opravdanje da se visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH”.

“Ako su bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona, to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim BiH da ide”, dodao je Šarović.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

(Srna, E.M)