Politika 16.09.2021.

ŠAROVIĆ: O platama za Srbe u organima BiH odlučuju institucije RS, a ne Dodik

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović prokomentarisao je izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika da je danas pripremljen novac da se za sve Srbe u institucijama BiH isplate plate do kraja godine

Kaže da prvi put čuje za takvo nešto, ali ističe da to mora biti odluka entitetskih vlasti.

“Ako je to neka odluka, valjda je treba čuti od predsjednika Vlade RS ili predsjednika Narodne skupštine RS, ako je skupština donijela odluku”.

Dodik je danas izjavio da je novac spreman i da “samo treba odlučiti da li će ga odmah isplatiti ili kroz neki aranžman”.

“Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti budžetom”, rekao je Dodik i dodao da je procijenjeno da je riječ o 21 milionu KM maraka mjesečno.

Zbog blokade u institucijama BiH, koja dolazi iz redova političara iz RS zbog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida, upitno je privremeno finansiranje za četvrti kvartal što uključuje i isplate plata svim zaposlenicima u institucijama BiH.

Odluku može donijeti Vijeće ministara BiH ili Parlament BiH, no kako stoje stvari politički predstavnici iz RS nemaju namjeru učestvovati i glasati na sjednicama.

Podsjetimo da članom 4. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jasno je precizirano da sredstva za plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH osiguravaju se isključivo iz budžeta BiH, izjavio je Šarović za Klix.ba.

(SB)

Oznake: Mirko Šarović