Politika 29.05.2021.

ŠAROVIĆ ODBIO POZIV PREDSJEDNICE SRPSKE: “Što prije ode ova vlast, otići će i OHR”

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDS Mirko Šarović nije se odazvao pozivu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na sastanak povodom imenovanja novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini zbog načina na koji su pozvani predstavnici ove stranke.

Ponovio je da je prvo održan sastanak sa strankama u vlasti, a da je, potom, pozvana opozicija „onako usput“.

– Sazvati prvo stranke pozicije i donijeti određene zaključke o pitanju koje se odnosi na novog visokog predstavnika i onda usput pozvati opoziciju da se pridružimo zaključcima koje su oni donijeli, to je nepristojno i ponižavajuće. Uz to, predsjednik Republike Srpske je kasnije oholo i tendenciozno iskrivljivala i komentarisala naš stav oko sastanka. Smatram da predsjednik RS treba svakoga da sasluša i da čuje i one stavove koji su možda drugačiji – poručio je Šarović.

Na ovaj način, dodaje, ne može se raditi i sarađivati.

Ponovio je stav SDS da je visoki predstavnik nepotreban državi koja želi biti članica Evropske unije.

– Međutim, naš stav je i da zahvaljujući ovakvoj vlasti u RS , prije svega gospodinu Dodiku, koji je na neki način oživio i gospodina Incka koji je bio potpuno zaboravljen, visoki predstavnik će u ovoj državi biti još ko zna koliko godina. Što prije skinemo ovu vlast u RS, ali i na nivou BiH, prije će otići i visoki predstavnici. Čak, mislim, da im odgovara da ovde bude visoki predstavnik, da se prave tenzije i izmišljaju koje kakvi neprijatelji, kako bi se narodu prodavale priče – rekao je Šarović.

Na kraju, dodaje Šarović, još nije izvjesno da li će Кristijan Šmit biti imenovan imajući u vidu protivljenje Rusije i uprkos činjenici da Evropska unija ovo pitanje vidi kao završenu stvar.

(N.S)

Oznake: Mirko Šarović