Politika 10.03.2021.

Šarović: OHR treba da ode, ali je to trebalo pokrenuti ranije

ČITANJE: 2 minute

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da OHR treba da ode iz BiH, ali i istakao da je daleko ranije trebalo pokretati pitanja rada visokog predstavnika i njegovog odlaska iz BiH.

Šarović je rekao da su brojni potezi visokih predstavnika i OHR-a bili nezakoniti zbog čega su kršena ljudska prava mnogih ljudi, uključujući i njega.

“Visoki predstavnik u BiH će zbog nas da ostane i o tome treba da razmišljamo, odnosno o svojim ranijim pogrešnim politikama koje su doprinijele da imamo ovakvu situaciju”, rekao je Šarović tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH /Dejtonskog sporazuma/ u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika koja se održava na prijedlog srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je rekao da je SDS saglasan da OHR ode iz BiH, te dodao da SDS, uz ocjenu da je to pitanje trebalo pokrenuti ranije, ima drugačiju politiku kako bi se na tom planu odgovorilo na izazove.

“Svejedno da li će visoki predstavnik biti Nijemac ili iz Kanade, ali tu je važno koja je naša politika u smislu da visoki predstavnik više ne bude u BiH. To smo mogli da učinimo mnogo ranije”, rekao je Šarović i dodao da aktuelna avanturistička politika vlasti nije dobra za Srpsku jer će, nažalost, produžiti mandat visokog predstavnika i OHR-a u BiH.

Šarović smatra da je današnja sjednica nepotrebna i zakašnjela, te da ga predlagač nije uvjerio u razloge održavanja.

Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da OHR i visoki predstavnik, koji su se pokazali štetnim u mnogim stvarima, treba da odu iz BiH, jer se sa njima ne može naprijed, pa ni u Evropu.

“OHR je mogao biti davno zatvoren, ali je ta prilika propuštena”, ocijenio je Borenović.

On smatra da se ovom sjednicom, nažalost, daje na značaju visokom predstavniku, te da se time jača u smislu da ostane u BiH.

(Srna, E.M)

Oznake: Mirko Šarović