Politika 16.10.2021.

Šarović: Ovo je najgora atmosfera od Dejtona, podržavamo vraćanje nadležnosti na miran način

ČITANJE: 3 minute

Sastanak glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) održan je danas u Istočnom Sarajevu, a razgovaralo se o aktuelnim političkim temama u Bosni i Hercegovini.

Lider ove stranke Mirko Šarović kazao je da je današnji dnevni red bio vrlo obiman, te da su razgovarali o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama RS, različitim inicijativama koje posljednjih sedmica predlaže Milorad Dodik, protestima te predstojećim vanrednim izborima u Prijedoru, prenosi Klix.

“Svakako nećemo slijediti SNSD u njihovim inicijativama, nego ćemo o svakom od ovih pitanja osnovati svoj poseban stav”, rekao je Šarović.

Iznio je stav SDS-a o Dodikovim najavama da će Republika Srpska povući saglasnost za postojanje Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te da će otjerati SIPA-u i OSA-u sa teritorije ovog entiteta i osnovati svoju obavještajnu agenciju.

“Srpska Demokratska Stranka u svom programu zalaže se za izvorni Dejton. U tom smislu ima potpuno jasan izgrađen stav i uvijek će se zalagati za to da se sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na nivo Bosne i Hercegovine treba da se u proceduri, odgovarajućoj proceduri, vrate pod okrilje republike Srpske. Ima desetak tih inicijativa. Ali sa druge strane, mi mislimo da to treba da se desi na način kako su te nadležnosti prenesene a znamo da su, najveći dio tih nadležnosti prenesen glasanjem i u Narodnoj Skupštini i u Parlamentu Bosne i Hercegovine, prije svega glasovima SNSD-a odnosno vladajuće garniture. I u tom smislu mi tu činjenicu ne možemo da prenebregnemo i želimo jasno da je istaknemo. I u tom smislu želimo da kažemo da jesmo za izvorni Dejton, ali sve inicijative moraju da se sprovedu na miran način bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije, i rekao bih, dovođenje u pitanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. I to će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovom inicijativom budu izašli na sjednici Narodne Skupštine, ili inicijativi koju budu podnijeli na bilo koji drugi način. U tom smislu želimo jasno da kažemo da je politika SNSD-a i Milorada Dodika, onako kako je vođena, pa i po ovim pitanjima, da je takva politika najveća opasnost po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i opasnost za našu Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju”, rekao je Šarović.

 

Navodi da SDS podržava parlamentarni i demokratski način prenošenja nadležnosti, ali da je provođenje tog procesa na Dodiku.

“Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara… On (Milorad Dodik) mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima (SDA, HDZ) da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspjeh u tome… Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti i tako dati svoj doprinos. Nemamo ništa protiv”, rekao je Šarović.

Na kraju je zaključio: “Ovo je najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svjesni”.

*Napomena: Nakon analize Raskrinkavanja, u kojoj je tekst ocijenjen kao “manipulisanje činjenicama”, prvobitna verzija članka dopunjena je dijelovima koji su nedostajali u izjavi. Izostavljeno je pojašnjenje Mirka Šarovića da se vraćanje nadležnosti mora, pored Parlamenta BiH, desiti i u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, a ne “u Parlamentu i drugim državnim institucijama”, što je naknadno ispravljeno.