Vijesti 19.02.2016.

Šarović: Pitanje akciza na alkohol i cigarete vezano za reformu zdravstvenog sektora

ČITANJE: 2 minute
sarovic
Stav Saveza za promjene je da je pitanje akciza na alkohol i cigarete dio reformske agende, ali s tim pitanjem se treba pozabaviti tek nakon reformi u sektoru zdravstva izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je naglasio da povećanje akciza neće donijeti nikakve benefite bez reforme ovog sektora.

-Međutim, uvijek ima i ona druga strana, a to su privreda, potrošači i građani koji će morati da plate cijenu povećanja tih akciza. Njih, kao učesnike u ovom procesu, treba pitati o tome, a oni će svakako imati šta da kažu. Moram reći da nisam vidio još tu inicijativu, ali to će doći na Vijeće ministara i u parlamentarnu proceduru. Pivari se s pravom pitaju zašto je povećana akciza za pivo, ali nije i za vino, kao što i prerađivači koji pripadaju grupaciji industrije bezalkoholnih pića govore da to nije bilo u reformskoj agendi, pa se pitaju zašto će oni sada biti ti koji će biti opterećeni. Sve su to pitanja koja će ući u proceduru- kazao je Šarović dodajući da o tome treba razgovarati sa svim zainteresovanim stranama i na kraju donijeti odgovarajuću odluku.

Govoreći o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Šarović je za medije prokomentarisao kako nisu uspjeli da ga prilagode i postignu dogovor s Evropskom komisijom od 2013. godine. Zahvaljujući tome, dodao je, u budžetu BiH i entiteta, svake godine po osnovu carina i prelevmana skupi se od 50 do 70 miliona KM.

-Koliko ćemo pregovarati sada i kakve ćemo rezultate dobiti, to ne znam reći, ali pregovori će sigurno da budu vrlo teški. Podrška poljoprivredi u BiH ne može se zasnivati samo na kočnici koja se zove adaptacija SSP-a. Ove tri godine zemlja je trebala da iskoristi, da pomognemo poljoprivrednom sektoru na načine koji su dozvoljeni, od plavog dizela, većih izdvajanja za podsticaje u entitetima kako bismo ih pripremili za veću konkurenciju i potpunu liberalizaciju koja će doći jednog dana kada se potpuno približimo EU- kazao je Šarović.

Ministar Šarović je danas posjetio Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH s ciljem da se pruži podrška Agenciji, te promociji i imidžu BiH kao zemlje koja je spremna za investicije.

(Klix)

Oznake: Mirko Šarović