Politika 04.08.2022.

ŠAROVIĆ PORUČIO IZETBEGOVIĆU: Srbija ključni faktor stabilnosti i mira

ČITANJE: 5 minuta

Srbija, kao zemlja koja je posljednjih godina u snažnom ekonomskom, političkom i strateškom usponu, ključni je faktor stabilnosti i mira u regionu, poručio je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović povodom, kako je ocijenio „sve učestalijih , predizbornih izjava nekih bošnjačkih lidera u vezi uloge Srbije i uticaja na ovim prostorima“.

On navodi da činjenicu da je Srbija ključni faktor stabilnosti ne treba bacati pod noge i zanemarivati kao što se to nažalost često čini od strane nekih političara u BiH, saopštio je SDS.

„Republika Srbija, zajedno sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ima jako izražen izbalansiran stav prema BiH, poštujući njen integritet i Dejtonski mirovni sporazum i niti jednim svojim potezom nije pokazala da igra dvostruku igru kako to u nekim svojim izjavama tvrdi Bakir Izetbegović“, rekao je Šarović.

On kaže da ovakve i slične izjave mogu samo dodatno i nepotrebno raspiriti strasti u zemlji i očito je da služe samo kao argument, ali loš argument, za mobilizaciju oko partijskih izbornih ciljeva.

„Srbiju i danas a i nakon oktobra, vidim kao najvažniji faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i zemlju koja pruža podršku BiH na njenom evropskom putu, podršku razvoju i još čvršćim odnosima, ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj saradnji“, poručio je Šarović.

Šarović: Oluja – zločin bez kazne

Oluja je zločin bez kazne u kojem su hrvatske snage ubile najmanje 1.800 Srba i protjerale njih oko 250.000. Za ovo klasično etničko čišćenje još niko nije odgovarao a ćutnja hrvatske strane i međunarodne zajednice i danas nakon 27 godina je sramotna“, istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

„Nevini narod koji je stradao u koloni imao je jednu jedinu krivicu a to je bilo da se radilo o etničkim Srbima. Umjesto prihvatanja odgovornosti za smrt i protjerivanja nevinih ljudi, u Hrvatskoj danas imamo proslavu i slavljenje zločina, što je novo ubijanje nevinih srpskih žrtava“, poručio je Šarović.

Mirko Šarović, predsjednik SDS, zajedno sa Jelenom Trivić prisustvovaće večeras obilježavanju 27. godišnjice od srpskog stradanja u akciji „Oluja“ i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, saopštio je SDS.

Radović pojasnio kako da prosječne plate od 1.800 do 2.000 KM

Doktor ekonomskih nauka i zamjenik predsjednika SDS Milan Radović tvrdi da će prvi posao SDS nakon oktobarskih izbora biti primjena mjera kako bi prosječna plata u Srpskoj u doglednoj budućnosti bila od 1800 do 2000 KM.

Ova njegova izjava uzburkala je i stručnu i najširu javnost, a posebno političke protivnike. Kako je to realno moguće i izvodljivo, dr Radović je pojasnio:

„Prije svega treba reći da je ova vlast, na čelu sa SNSD, u proteklih 10 godina povećala plate za ukupno 270 KM, ili za 27 KM godišnje, ili za 2,4 KM mjesečno. Istovremeno, za isti period od 10 godina, cijene roba iz potrošačke korpe su porasle za ukupno oko 1.400 KM, ili za 140 KM godišnje, ili za 12 KM mjesečno – kaže Radović i napominje:

“Samo ova dva podatka, ako se posmatraju usporedno, jasno je koliko se pogoršao standard naših građana i koliko naši građani mogu manje da kupuju za svoje plate.

Naš tim je izradio realna rješenja kojim ćemo povećavati prosječne plate za preko 200 KM godišnje ili za 800 -1.000 KM u periodu od četiri godine, kako u realnom tako i u javnom sektoru”.

On navodi i neke od konkretnih mjera čijom primjenom će se doći do prosječne plate od 1800 KM do 2000 KM:

1) Rasterećenje privrede i realnog sektora, uz rast plata zaposlenih u ovom sektoru, koji bismo osigurali novim kolektivnim ugovorom;

2) Rast plata u javnom sektoru na nivo koji imaju službenici koji su zaposleni na nivou zajedničkih institucija BiH. To, nadalje, podrazumijeva rast plata sudija, doktora i medicinskih radnika, profesora i nastavnika, policije, kako bismo njima obezbijedili dostojne plate i uspjeli da zadržimo kadar u koji je Republika Srpska najviše uložila.

3) Dovođenje direktnih stranih investicija koje bi, kroz svoja ulaganja, obezbijedili nova radna mjesta…“

Ovo je samo dio mjera kojim bismo vratili standard i kupovnu moć naših građana i tako bismo dostigli nivo prosječne plate dostojan životnih potreba naših ljudi – zaključio je Radović, saopštio je SDS.

Salatić: Pobjeda Šarovića i Trivićeve garancija autentičnosti promjena

Najbolji odgovor onima koji ne vole ili ne žele Republiku Srpsku, jeste njen napredak, razvoj, ekonomski prosperitet i emancipacija. Garancija autentičnosti promjena treba da budu lični integritet i kvalitet budućih nosilaca vlasti, uz podnošenje računa narodu od strane nove Vlade Republike Srpske, nakon prvih 100 dana vršenja vlasti, istakao je Stevan Salatić, šef Sektora za politiku i medije SDS.

„Neodgovornim upravljanjem aktuelna vlast je dovela do značajnog gubitka vlasništva nad resursima i mi nismo više vlasnici velikog dijela naših prirodnih i društvenih bogatstava. Poslednja dešavanja vezana za Rudnik Ljubija i fabriku glinice „Alumina“ otkrila su stepen pustošenja aktuelne vlasti“, pojasnio je Salatić.

On kaže da su Vlade kontinuiteta kreirale takvo poslovno i fiskalno okruženje da ni značajan dio privatnog sektora više ne može da funkcioniše na profitabilnoj osnovi.

„Politički avanturizam režima izazvan dnevnopolitičkim razlozima, tj. potrebom da se pažnja javnosti skrene od katastrofalnog stanja unutar same Republike Srpske, može imati nesagledive posljedice, dugoročno veoma opasne, čak do te mjere da ugrozi opstanak Republike Srpske“, naglasio je Salatić.

On kaže da je specifičan aspekt političke krize Republike Srpske ustvari kriza njenih institucija nastala zbog nedomaćinskog upravljanja.

„Ne smijemo dozvoliti sebi da nas strah zatvori u okove loše sadašnjosti, neizvjesne budućnosti i zatvorenog društva. Želimo mobilisati zdrave snage koje mogu postići kritičnu masu za promjene i sveopštu društvenu obnovu. Pobjede Mirka Šarovića i Jelene Trivić otvoriće prostor da Republika Srpska snažno zakorača naprijed“, zaključio je Salatić.

(SB)

Oznake: SDS