Politika 12.10.2020.

ŠAROVIĆ: Prepolovljen izvoz goveđeg mesa u Tursku, Savjet ministara nije dovoljno radio

ČITANJE: 4 minute

Izvoz goveđeg mesa u Tursku će u odnosu na ranije godine biti prepolovljen, što će stvoriti velike probleme domaćim stočarima, upozorava Mirko Šarović, predsjednik SDS.

On je kazao da statistički podaci jasno pokazuju da aktuelni Savjet ministara nije dovoljno radio kako bi se sačuvao obim ranijeg izvoza.

„U ovoj godini u tu zemlji je do sada izvezeno svega hiljadu tona goveđeg mesa, dok je prosjek u prethodnom mandatu Savjeta ministara bio između pet i osam hiljada tona, što je bilo dovoljno da proizvodnja goveđeg mesa u BiH opstane“, pojasnio je Šarović.

On je rekao da će bilans izvoza goveđeg mesa, koji je ranije bio oko 60 miliona KM, sada biti prepolovljen, te da će se to odraziti i na spoljnotrgovinski bilans BiH sa Truskom, kao i na ukupan spoljnotrgovinski bilans BiH.

Govoreći o razlozima drastičnog smanjenja izvoza goveđeg mesa u Tursku, Šarović je istakao da je pandemija samo djelimično uticala na ostvarivanje ovako loših rezultata.

„Kada je u pitanju hrana pandemija ima manje negativan uticaj. Po mom mišljenju Savjet ministara je trebao ostvariti agresivniji pristup i pomoći da naši privrednici nađu tržište u ovoj zemlji, ne samo kada je u pitanju meso, nego i drugi proizvodi poput brašna ulja i glukoznog šećera koje izvozimo u tu zemlju“, kazao je Šarović.

Sporazum SDS-PDP u Derventi, Kovačević kandidat

Sporazum u Derventii između SDS-a i PDP-a o podršci zajedničkom kandidatu potpisali su danas predsjednici opštinskih organizacija ove dvije stranke Branko Katanić i Milan Đukić. Podrška zajedničkom kandidatu Vladu Kovačeviću došla je i od Rade Savića, zamjenika predsjednika SDS i Jelene Trivić, člana Predsjedništva PDP.

Koavačević je istakao da će se nakon izbora zalagati da u Derventi vlada struka a ne stranka te da je situacija u Derventi sazrela za promjene.

„Nemamo više vremena da čekamo da se promjene dogode same od sebe, dok posmatramo masovni odlazak sugrađana iz našeg grada, iz naše Republike Srpske. U 21. vijeku ne smijemo da budemo zarobljeni podjelama, strankama, ideologijama, moramo da se probudimo i pružimo ruke jedni drugima, da se: poštujemo, uvažavamo, pomognemo jedni drugima“ – kazao je zajednički kandidat SDS-PDP u Dereventi Vlado Kovaačević.

Zamjenik predsjednika SDS Rado Savić kaže da je Vlado Kovačević jedan od onih ljudi na koje Derventa može da se osloni u budućnosti.

„Njegova energija i rad sa ljudima će sigurno biti prepoznati i siguran samm da će od 15. novembra na čelo Dervente doći upravo Vlado Kovačević“ – naglasio je Savić.

Član Predsjedništva PDP Jelena Trivić poručila je da je lijepo vidjeti da u Derventi kandidati na listi PDP-a iskreno na terenu rade za Vladinu pobjedu.

„Vlado oko sebe okuplja saradnike iz svog SDS, nas iz PDP, dok se od njegovog protivkandidata ograđuju i iz njegove vlastite stranke. Ne sumnjam da će naš kandidat dobiti široku podršku građana Dervente, ali i članstva iz drugih stranaka koje ga nisu zvanično podržale“ – zaključila je Jelena Trivić.

Bursać: Nelegalna sječa šume na području Kozarske Dubice

“Ono što se dešava na području koje pokriva Šumska uprava Kozarska Dubica se može nazvati genocidom nad šumama”, kazao je danas Ozren Bursać, predsjednik Opštinskog odbora SDS Kozarska Dubica.

On je na konferenciji za novinare upozorio da se Kozara i Prosara sijeku bez potrebnih dozvola i bez ikakvog reda.

„To se mora zaustaviti i pozivamo sve institucije da stanu u kraj arčenju prirodnog resursa koji je neophodna za razvoj Kozarske Dubice“, kazao je Bursać.

On je upitao zašto nadležni ćute o slučaju pronalaska 500 kubika nelegalno posječenog drveta na jednom odjelu u državnoj šumi u Kozarskoj Dubici, koji je prije tri mjeseca utvrdila interna kontrola Šuma Srpske.

„Smatramo da tako velika količina drveta nije mogla biti posječena bez znanja rukovodstva Šumske uprave Kozarska Dubica, koja posluje u okviru Šumskog gazdinstva Prijedor“, istakao je Bursać i u upitao zašto kamioni odvoze šumu iz gazdinstva u večernjim satima, kada šumska radilišta inače ne rade.

On je uputio apel svim institucije da krenu rješavati ovaj, ali druge slične slučajeve i kazne odgovorne.

„Ako se ne stane u kraj arčenju drvnog bogatstva naša opština će ostati bez ovog značajnog resursa“, upozorava Bursać.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Mirko Šarović, SDS