Vijesti 01.01.2022.

Šarović: Republika Srpska ne može da živi bez kredita, politička nestabilnost dodatno će pogoršati situaciju

ČITANJE: 7 minuta

Naredna 2022. godina biće izuzetno teška za ekonomiju Republike Srpske i na to upozoravaju svi ekonomski stručnjaci i dobri poznavaoci prilika u našoj zemlji. Republika Srpska bez kredita ne može da živi jer, nažalost, ne proizvodi i ne stvara dovoljno da bi bila ekonomski samoodrživa.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže predsjednik SDS, Mirko Šarović, govoreći o tome kakva godina slijedi za ekonomiju Srpske, naročito ako ne dobije kredite međunarodnih finansijskih institucija.

– Politička nestabilnost koja je ovladala ovim prostorom dodatno će pogoršati situaciju i otjerati investitore tako da nam predstoje loši dani za biznis i poslovanje. Upozoravam i na sve veću rastuću, tihu, puzajuću finansijsku izolaciju RS i iz te mreže moramo iskakati – inače nam slijedi potpuni ekonomski slom – tvrdi Šarović.

Može li Orbanova obećana “pomoć” od 100 miliona evra biti slamka spasa za Dodika?

Javnost malo zna o ovih obećanih 100 miliona evra, pod kojim su uslovima date i šta je svrha ove “pomoći”. Ali kako god, nijedna jednokratna pomoć ne liječi ekonomiju jedne zemlje već samo kratkoročno ublažava tegobe. Ovaj novac ne rješava ekonomsku stabilnost Republike, samo može dati neke projektovane i planirane, trenutne efekte ličnoj politici Milorada Dodika.

Da li je moguće pomirenje opozicije s predsjednikom DNS, Nenadom Nešićem, ili je izvjesnija varijanta formiranje tzv. trećeg bloka?

Sa Nenadom Nešićem, predsjednikom DNS, nemam nikakve svađe da bi se mirili. Moguće je da imamo drugačije poglede oko određenih pitanja, ali to nikad ne prenosim na ličnu ravan. SDS kao najjača opoziciona stranka želi kroz partnerski odnos sa svim drugim opozicionim strankama da definiše i izgradi minimum zajedničkih izbornih i postizbornih ciljeva poštujući samostalnost i autonomnost svake stranke, uključujući i njihove pojedinačne interese. Ako smo u jednoj koloni, onda smo jači, što je naravno opšte poznato, ali to nikad nije jednostavno postići. Ipak, tome trebamo uvijek težiti dok god za to ima prilike. U bilo kakav treći blok ne vjerujem, to se neće nikad primiti u ovakvoj političkoj situaciji u RS. Sve je “ili – ili”. Ili ste za postojeći režim ili ste protiv njega. Nema sredine.

U sukobu s Nešićem čvrsto ste podržali Nebojšu Vukanovića. Naslućuje li se u tome podrška SDS Vukanoviću kao potencijalnom kandidatu za jednu od dvije inokosne funkcije na idućim izborima?

Nebojša Vukanović je u poslaničkom klubu SDS i tu je aktivan član. Cijenim ono što radi i u javnosti je prepoznatljiv i nepotkupiv opozicionar i u tome ga podržavam. Rado bih ga vidio i u formalnom smislu u redovima SDS, ali to je njegova odluka. Za kandidature se pita samo SDS i njegovi organi, a o tome će biti riječi samo kada mi procijenimo da je najbolje vrijeme.

Da li bi bilo kakvo cijepanje stranaka opozicije u više kolona značilo da opozicija ima manje šanse protiv SNSD na opštim izborima iduće godine?

Što više koalicionih partnera za neku kandidaturu daje veće šanse za uspjeh i obrnuto. Neka “treća kolona” u našem slučaju direktno bi radila u korist SNSD i njihovih kandidata. Nećemo da budemo naivni i da pričamo ili da vjerujemo u neke druge priče.

Šta je pokazala vaša analiza, koji su ključni razlozi za poraz opozicionog kandidata za gradonačelnika Prijedora i da li je tačno ono što tvrdi DNS, da partnerske stranke nisu radile za Gorana Predojevića?

Optuživanje bilo koga za poraz opozicionog kandidata na izborima za gradonačelnika Prijedora u ovom trenutku je samo gubljenje vremena, pravljenje pukotina u opozicionom bloku i loš alibi samo za svoju političku stranku. SDS je dao svoj maksimalan doprinos u podršci kandidatu Predojeviću smatrajući ga i svojim kandidatom. Kandidat DNS za gradonačelnika je odličan kandidat, ali nismo imali svi zajedno dovoljno snage da mu pomognemo da pobijedi. Prije svega nismo dovoljno motivisali građane Prijedora da izađu na izbore. Zašto? To je ključno pitanja oko kojeg svaka od stranaka opozicije treba da napravi kvalitetnu i odgovornu analizu jer će nam ona, a ne upiranje prstom u drugog, donijeti najviše koristi.

Bivši funkcioner SNSD, Drago Kalabić, u jednom od intervjua je izjavio da Vi i Milorad Dodik telefonom razgovarate svakog dana. Da li je to tačno i o čemu pričate?

Malo je reći da je ta izjava netačna, pa i smiješna. Sa Dodikom nemam mnogo zajedničkih ni dodirnih tema pa je komunikacija vrlo rijetka i samo kada je neophodna. Posljednji put ta komunikacija je ostvarena prije dva mjeseca, a ticalo se posebne sjednice Narodne skupštine.

Predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, nakon Prijedora je izjavio da bi opozicija u RS izgubila da su sutra izbori. Da li se slažete s njegovom ocjenom?

Ne dijelim takvo mišljenje. Opozicija ima svoje brige, problem, slabe tačke, ali bez obzira na to ne dajem lošu ocjenu i ima veći potencijal i bolje šanse od vladajuće koalicije predvođene SNSD-om i njenim trabantima. Samo svako od nas treba da da maksimalan doprinos da se taj potencijal i šansa iskoriste.

Na lokalnim izvorima jedna od najsvjetlijih tačaka za SDS bila je pobjeda Ljubiše Petrovića u Bijeljini. Da li je stranka kapitalizovala njegovu pobjedu i kako SDS sada stoji u Semberiji?

Pobjeda Ljubiše Petrovića za gradonačelnika Bijeljine je jedna od dvije najveće pobjede opozicije na proteklim lokalnim izborima. Kao gradonačelnik opravdao je očekivanja građana bez obzira što iza sebe nema skupštinsku većinu da ga prati u ostvarivanju svoje politike. Ističem da gradonačelnik Petrović svojim djelovanjem i ponašanjem snažno utiče na vraćanje povjerenja građana Semberije u politiku Srpske demokratske stranke.

Da li vidite potrebu da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv političkog rukovodstva Republike Srpske zbog rušenja ustavnog poretka BiH?

Nisam vidio potrebu za tako nečim, a pogotovo da se u Tužilaštvo pozivaju lideri opozicionih stranaka da daju svoje iskaze u svojstvu svjedoka.

Hoće li SDS imati političku štetu na izborima zbog toga što niste glasali za zaključke Narodne skupštine u vezi sa vraćanjem nadležnosti?

SDS ne vjeruje onom što radi Milorad Dodik jer smatramo da je manipulator bez ozbiljne namjere da ostvari i realizuje zaključke Narodne skupštine. Njega interesuje samo ponovno osvajanje vlasti kroz igru s patriotskim osjećanjima građana. Uz to, svojim djelovanjem ozbiljno je poljuljao poziciju Republike Srpske u međunarodnim krugovima stvarajući od Republike globalni “slučaj” i vukući cijelu zemlju u potpunu izolaciju. Dodik je realno postao prijetnja normalnom razvoju i napretku Republike Srpske i zato u njegovoj farsi i opasnom kockanju sa sudbinom RS nismo željeli da učestvujemo. Vjerujemo da smo mi glas razuma i nečeg normalnog u ovoj zemlji i da će to građani prepoznati.

Ukoliko SAD uvedu dodatne sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, da li mislite da će to zaista biti sankcije samo protiv pojedinaca ili će negativne efekte osjetiti Republika Srpska?

Generalno imam negativan odnos prema sankcijama bilo koje vrste i prema bilo kome. Tako gledam i na mogućnost sankcionisanja pojedinaca iz Republike Srpske od strane nekih zemalja, uključujući SAD, o čemu se u javnosti špekuliše. Najgora moguća opcija je najava i mogućnost stavljanja u jednu vrstu međunarodne izolacije Republike Srpske i njenih institucija. Nadam se da do takvog scenarija neće doći i da će vlast koja nas je dovela dovde zajedno sa svojom retrogradnom politikom uskoro otići u prošlost. Jedino tako i Republika Srpska ima šansu da se konačno okrene budućnosti.

Oznake: Mirko Šarović