Politika 29.12.2021.

Šarović: Sa PDP ćemo tek dogovoriti ko će imati kandidata za koju funkciju

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDS Mirko Šarović izjavio je da će se SDS sa PDP-om u narednom periodu dogovoriti koja će stranka dati svog kandidata za funkciju predsjednika Republike Srpske, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH.

Šarović je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je PDP informisao SDS da će njihov kandidat za jednu od navedene dvije inokosne funkcije koje se biraju na opštim izborima biti Jelena Trivić, dodavši da je PDP odranije iskazao interes za funkciju predsjednika Srpske.

On nije želio da spekuliše ko će u ime SDS-a biti kandidat na narednim opštim izborima za jednu od dvije inokosne funkcije.

Na pitanje da li je lider DNS-a Nenad Nešić dio opozicije, predsjednik SDS-a rekao je da je to pitanje za Nešića i da nema svađe među opozicionim strankama.

“SDS je najveća stranka u tom bloku i nećemo dozvoliti da naš glas ne bude najglasniji”, rekao je Šarović i naglasio da ne vjeruje u treći blok na političkoj sceni u Srpskoj.

Govoreći o mogućem poskupljenju električne energije u Republici Srpskoj, Šarović je ustvrdio da nema nikakvog razloga za to i da nije ispunjen nijedan od uslova za poskupljenje.

Lider SDS-a rekao je da se protivi raspakivanju Dejtonskog sporazuma, po kojem je Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te naglasio da je pitanje trećeg entiteta pitanje za Federaciju BiH i bošnjačko-hrvatske odnose.

Šarović smatra da odgovor lidera SNSD-a Milorada Dodika na njegovu izjavu da svojim postupcima “direktno gura u problem i sukob, odnosno potencijalnu opasnost od rata” ne dolikuje nekome ko je izabran da predstavlja srpski narod u Predsjedništvu BiH.

(Srna/ N.S)

Oznake: Mirko Šarović, SDS