Politika 09.06.2020.

ŠAROVIĆ: Samo je SDS stariji od Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

U Istočnom Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDS nakon čega je lider ove stranke Mirko Šarović rekao da su ambicije stranke osvajanje izbora i u Bijeljini i Prijedoru, ukoliko izbora bude. Poručio je i da je glavni kočničar održavanju izbora SNSD.

Šarović je naglasio da je jedno od ključnih pitanja koje stoji na putu održavanju lokalnih izbora 2020. godine proces usvajanja budžeta.

– Ocjena Predsjedništva SDS je da je glavni kočničar održavanja izbora na jesen naš politički protivnik SNSD i njen lider, a SDS jasno stoji na stanovištvu da izbori treba da se održe u onom roku koji je CIK i odredio. SDS je u pripremi za taj događaj – rekao je Šarović, prenosi Klix.

On govori kako će se opozicija u narednim danima baviti oporavkom Republike Sprske nakon što ju je pogodila epidemija korona virusa, ali i da će mnoge stvari u narednim sedmicama iznijeti na vidjelo.

Govoreći o izborima i trzavicama u Bijeljini Šarović je kazao da Mićo Mićić, nekadašnji SDS kadar, gradonačelnik Bijeljine nije jedini pokušaj SNSD da preuzme vlast “bez borbe”:

– Želim da kažem da je SNSD i njeni lideri sličnu ponudu kao Mići Mićiću davali i jednom broju drugih načelnika SDS, po istom konceptu sa istim ili sličnim konceptom ugovora. Mi u SDS znamo imena onih kojima je ta ponuda data. Nećemo nikada podržati Miću Mićića u Bijeljini, pokušaćemo da se okupimo zajedno oko jednog kandidata kako bi bili mudri i opet pobijedili u tom gradu.

– Mićo Mićić je projekat SNSD i Milorada Dodika i koncept tog projekta je da se kroz tihu tranziciju Semberija i Bijeljina odvede ka SNSD, bez borbe, što je potpuno neprihvatljivo za SDS. To je neprihvatljiv koncept građen radi ostvarenja ne opštih, nego ličnih interesa – dodao je Šarović.

On je govorio i o nedavnom ulasku SDS u vlast u Prijedoru nakon koaliranja sa DNS prilikom čega je kazao da su ambicije SDS u ovom gradu veće od vlasti u gradskoj Skupštini.

– Mi smo u Prijedoru sa DNS preuzeli skupštinsku većinu i dio smo vlasti sa ambicijama još većim – da idemo sa zajedničkim gradonačelnikom i da osvojimo vlast na lokalnim izobrima – rekao je Šarović kazavši i da se turbulencije unutar prijedorskog SDS trebaju ostaviti za 2021. godinu, nakon izbora.

Ove godine SDS obilježava 30 godina osnivanja, a njen trenutni lider Mirko Šarović je rekao da se nijedna druga stranka u RS ne može podičiti ovakvim jubilejom:

– SDS je vezan i za osnivanje RS i samo je SDS stariji od RS.

Zbog pandemije koronavirusa centralnu svečanost obilježavanja 30 godina postojanja SDS-a će pomjeriti za septembar ili početak oktobra, dok će lokalne svećanosti biti održane 12. jula, na dan osnivanja.

(Srpskainfo)