Politika 14.10.2019.

ŠAROVIĆ: SDS ne bi ušao u Savjet ministara ako bi to bilo uslovljeno ANP-om

ČITANJE: 4 minute

ANP se prilagođava Dodiku da bi ga mogao “prodati” javnosti u Republici Srpskoj. Ne znam da li će Dodik uspjeti, ali ga mi čekamo, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, koji je gostovao u Novom danu na N1.

Govoreći o radu Parlamenta BiH, Šarović je istakao da sa SDA postoji “razumijevanje” da ta institucija ne smije biti pod blokadom.

“Postoji ta vrsta razumijeva da, prije svega, radi Predstavnički dom, u interesu građana cijele zemlje”, naveo je prvi čovjek SDS-a i dodao kako je u posljednje vrijeme često meta optužbi zbog “posebnih veza” sa SDA, Amerikancima ili Britancima.

“Mene su posljednjih dana optuživali da imam posebne veze sa SDA, Amerikancima ili Britancima. To se stalno ponavlja. Mislim da je postojeća trojka nepotrebno izgubila godinu dana. Oni pregovaraju kao da drugi ne postoje”, ocijenio je Šarović.

Za N1 je otkrio kako SDS, ukoliko bi postojala ta mogućnost, ne bi ponovo ušao u Savjet ministara Bosne i Hercegovine ako bi se uslovljavalo prihvatanjem ANP-a.

“U Savjet ministara ne želimo da uđemo preko ANP-a. Želimo ući bez uslovljavanja. Mislim da su prioriteti zemlje neki drugi i ne želimo biti dio priče gdje se redukuje ANP ili da mu se mijenja ime da bi ga Milorad Dodik mogao ‘progutati’. Mislim da je sve to bez veze”, kazao je Šarović.

Na pitanje voditeljice Novog dana na šta je mislio kada je rekao da bi ga Dodik mogao “progutati”, predsjednik SDS-a je pojasnio da se ANP prilagođava Dodiku da bi ga mogao “prodati” javnosti u RS.

“Ne znam da li će Dodik uspjeti, ali ga mi čekamo. Imamo spreman plan, i za opciju 1 i za opciju 2”, otkrio je na kraju Mirko Šarović.

Kovačević: Šarovića zanima samo fotelja

Predsjednik SDS Mirko Šarović još jednom je potvrdio da ga interesuje samo da ostane u fotelji jer želi da novi saziv parlamenta BiH da legitimitet starom sazivu Savjeta ministara, sa ljudima iz Republike Srpske za koje su građani na izborima rekli da ih ne žele u bilo kojoj garnituri vlasti, ističe portparol SNSD Radovan Kovačević.

Kovačević poručuje da je krajnje vrijeme da se Šarović i predstavnici opozicije iz Srpske uozbilje i prihvate ulogu koju su im građani namijenili na izborima, a to je da budu opozicija i u skladu sa tim korektivni faktor izbornim pobjednicima.

Komentarišući Šarovićevu izjavu da je lako pronaći 22 ruke da bude smijenjeno rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH, Kovačević je izjavio Srni da javnost treba da zna da SDS ima samo dva glasa koliko su im građani dali na izborima.

– Ako uzmemo u obzir SDS i njihove dvije ruke (glasa) i SNSD koji sa koalicijom ima devet ruku u parlamentu, poruka građana Srpske je bila jasna. Šarović je počeo da u svakoj svojoj izjavi govori jednu istinu, ali oko te istine konstruiše mnogo laži i manipulacija. Istina je da je parlament stariji od Savjeta ministara, ali je stariji od novog saziva, a ne od Savjeta ministara izabranog četiri godine prije izbora ovog saziva parlamenta – navodi Kovačević.

Prema njegovim riječima, Šarović je još jednom potvrdio da ga interesuje isključivo da ostane u fotelji, iako su mu građani Republike Srpske na izborima jasno poručili da ne žele da ga vide u bilo kakvoj fotelji, a pogotovo ne u vlasti.

Kovačević je još jednom apelovao da ljudi iz SDS shvate da su političke ucjene koje bošnjačka politička struktura trenutno isporučuje SNSD upućene isključivo zato što je SNSD pobjednička stranka u Srpskoj.

– To su političke ucjene koje će uvijek biti ispostavljane Republici Srpskoj jer oni žele slabu Srpsku i da iz nje uvijek budu mali partneri u Savjetu ministara -kaže Kovačević.

On je poručio da to sa SNSD neće moći dobiti i da nikada neće moći računati na to.

– SNSD je najveća politička stranka i u Republici Srpskoj i u BiH i uvijek će se rukovoditi samo jednim principom, a to je zaštita interesa građana Srpske – naglasio je Kovačević.

(N1, Srna)