Politika 30.07.2021.

Šarović: SDS podržala dva zakona, na tome se vjerovatno neće stati

ČITANJE: 2 minute

Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je da je ova stranka slične brige preživjela prije 15 godina te da ima iskustvo sa visokim predstavnikom.

“Ova kriza ima potencijal da se produži i moramo razmišljati kako se kretati u tom procesima”, rekao je Šarović dodajući da je Parlament BiH jedino mjesto gdje se mogu donositi odluke te da visoki predstavnik nema pravo da nameće zakone.

Takođe naglasio je da je SDS podržala dva zakona koja su pred poslanicima te da se na tome vjerovatno neće stati, prenose Nezavisne.

“Ovo je jedan od najdelikatnijih trenutaka za BiH”, rekao je Šarović.

Takođe, naglasio je da smatra da fokus Srpske ne treba da bude na sadržaju odluke već na činjenici da se zakoni ne mogu nametati u zemlji koja hoće da bude suverena.

Govoreći o mogućnosti sastavljanja koncentracione vlade, Šarović je rekao da SDS neće učestvovati u tome.

Kada je riječ o novom visokom predstavniku, Šarović je rekao da vjeruje da neće posegnuti za bonskim ovlaštenjima jer bi to bilo produbljivanje krize u BIH sa nesagledivim razmjerama.

Podsjetimo, u toku je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti riječi o izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske i Prijedlogu zakona o neprimjejnjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, održava se nakon što je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se između ostalog zabranjuje negiranje genocida.

Kao odgovor na ovu Inckovu odluku, poslanici NSRS na posebnoj sjednici koja je zatvorena za javnost, gotovo je sigurno usvojiće izmjene Krivičnog zakona RS, kojim se zabranjuje da se Republika Srpska naziva genocidnom tvorevinom, dok će drugim zakonom, Inckova odluka biti odbačena.

(A.M.)

Oznake: Mirko Šarović