Politika 29.08.2020.

ŠAROVIĆ: Vitalni interes je da spriječimo izborne krađe, a ne da ih omogućimo

ČITANJE: 5 minuta

„Ukoliko bi bili protiv memoranduma, kojim se povećavaju kapaciteti za regularnost izbornog procesa, to znači da bi smo podržali nastavak izbornih krađa, protiv čega treba da se bori svaka politička partija,“ izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarišući najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa potpisivanjem memoranduma Centralne izborne komisije i Međunarodne fondacije za izborni sistem (IFES) zbog navodnog zadiranja u „vitalni nacionalni interes“, saopštio je SDS.

„Jutros sam zaprimio zahtjev člana Predsjedništva SNSD-a Milorada Dodika upućen svim parlamentarnim strankama u kome se traži da se izjasne da li podržavaju pokretanje vitalnog nacionalnog interesa vezano za Prijedlog odluke o davanju odobrenja za zaključivanje Memranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborni sistem (IFES). Iz memoranduma potpuno je jasno da se radi isključivo o tehničkoj pomoći ove međunarodne organizacije i to onda kada to traži Centralna izborna komisija i samo u skladu za zahtjevima Bosne i Hercegovine za pružanje podrške u povećanju kapaciteta CIK-a da odgovori na izazove sajber sigurnosti, upravljanja biračkim spiskovima, nadziranja finansiranja stranaka, smanjenje broj zloupotreba državnih resursa i sl.“, pojašnjava Šarović.

Poručuje da je vitalni nacionalni interes osigurati sve mehanizme za regularnost izbornog procesa.

„Obzirom da ova međunarodna organizacija ne preuzima na sebe nikakva ovlaštenja, odnosno da pruža pomoć i finansira tu pomoć kada zatraži CIK, a imajući u vidu da je cilj unapređenje izbornog procesa, spriječavanje krađa i zloupotreba u izbornom procesu, kojih je bilo na pretek u prethodnom periodu i da su neki od aktera kao nosioci vlasti, uključujući SNSD upravo nosioci tih zloupotreba, prije svega javnih resursa, ne vidimo razloge da se ne poveća kapacitet CIK-a pružanjem tehničke pomoći, niti da se na ovaj način poteže vitalni nacionalni interes. Naprotiv, vitalni nacionalni interes je osigurati sve mehanizme za regularnost izbornog procesa jer je to potreba svakog građanina ove zemlje, zaključuje Šarović.

Miličević: Odbaciti Dodikove igre

Moj lični stav po pitanju dopisa srpskog člana Predsjedništva BiH po pitanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) je da podržavam svaki sporazum koji može doprinijeti održavanju fer i korektnih izbora, te još transparentnijeg izbornog procesa – istakao je član Glavnog odbora SDS Milan Miličević, saopštio je SDS.

„Iz iskustva u dosadašnjem izbornom procesu, a posebno sa referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić 3. marta 2019. godine, potpuno je jasno da se SNSD služi manipulacijama i zloupotrebom izbornog procesa, te otvorenom izbornom krađom, te je za očekivati da se nastavi time baviti i u ovom izbornom ciklusu“ – naglasio je Miličević.

On kaže da je protivljenje još transparentnijem izbornom procesu indikator onih političkih snaga koje ne žele fer i korektne izbore, već unaprijed planiraju izbornu krađu na predstojećim lokalnim izborima.

„To je jedini razlog zašto takvim političkim snagama ne odgovaraju što transparentniji izbori. Svaki dodatni monitoring izbornog procesa, bilo od strane domaćih ili međunarodnih organizacija, može samo unaprijediti kvalitet samog izbornog procesa, a u interesu svih učesnika izbora je da oni budu sprovedeni fer i korektno“ – pojasnio je predsjednik Glavnog odbora SDS.

Miličević kaže da je iskustvo pokazalo da monitoring izbora, posebno ako se ogleda u pojačanom broju nepristrasnih, nepotkupljivih i kvalitetnih posmatrača značajno povećava nivo kvaliteta izbornog procesa, te sužava prostor za manipulisanje i izborne krađe, kao što se moglo vidjeti na primjeru referenduma u Tesliću.

„Dopis srpskog člana Predsjedništva BiH predstavlja grubu zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa kako bi se srpski nacionalni korpus stavio u odbranu izbornih manipulacija i prevara SNSD-a. Srpska demokratska stranka i njeni organi moraju odlučno se suprotstaviti takvoj manipulaciji, koja je još jedna u nizu brojnih zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa, ovaj put ne samo u dnevno – političke svrhe, već i u otvorenu zaštitu izborne krađe u najavi na lokalnim izborima“ – zaključio je Miličević.

Govedarica: Brodolom u Beogradu

Na sastanku u Beogradu predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je pokazao kako i na koji način politika opšteg interesa mora biti na prvom mjestu i da odluke koje donosimo moraju biti kreirane na bazi posledica koje proizilaze i takvih odluka – istakao je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica, saopštio je SDS.

„Na taj način je politika razuma nadvladala politiku ličnog interesa i suludog avanturizma“ – naglasio je Govedarica.

On je kazao da je Vučić svojim posjetiocima iz Banjaluke podvukao da je Srbija opredijeljena za poštovanje dejtonskih principa i da mir i stabilnost nemaju nijednu moguću alternativu što u prevodu znači da svako raspakivanje Dejtonskog sporazuma može da bude kobno po srpski narod.

„Takođe smatram da je na veoma direktan način demantovao neke koji ne vjeruju u njegove dobre namjere po pitanju Kosova i Metohije jer da je tako, Vučić bi sa oduševljenjem prihvatio paket koji je osmišljen u Banjaluci a u kojem su zajedno Kosmet i Republika Srpska“ – pojasnio je Govedarica.

„Poslije političkog brodoloma koji je doživio u Beogradu, Dodik treba ozbiljno da razmisli. Ako je on lično osmislio ovaj plan moraće da se podvrgne preispitivanju, ako je to poslije svega moguće“ – kazao je član Predsjedništva SDS.

On je istakao da ako je plan osmislio neko drugi iz njegovog okruženja i nagovorio ga na sve to, moraće tu osobu udaljiti od sebe.

„Kako god izgledalo, nezavisno od toga ko je sve kreirao taj „paket ludila“, Dodik bi trebao izvući ozbiljne zaključke iz svega ovoga što se desilo. Ne kažem ovo da bi ga sjetovao ili zato što sam njegov prijatelj već iz predostrožnosti kako bi se kvar koji postoji u Dodikovom sistemu otklonio. Kažem iz prostog razloga zato što narod mora da zna, da se u takvim slučajevima kada politike eskaliraju i postanu nekontrolisane deblji kraj je uvijek izvlačio običan čovjek“ – zaključio je Govedarica.

(SB/banjaluka.net)