Politika 15.09.2020.

ŠAROVIĆ: Vladajuće stranke pripremaju veliku izbornu manipulaciju

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDS Mirko Šarović kaže da SDS ima saznanja da vladajuće stranke u Republici Srpskoj pripremaju veliku izbornu krađu zloupotrebom glasanja putem pošte.

Šarović je pozvao tužilaštva i sve nadležne institucije da ispitaju očigledne slučajeve krađe i zloupotrebe ličnih podataka građana od strane pojedinaca, političkih stranka, ali i institucija.

„Primjećeno je da se identiteti građana koji žive u zemljama Evropske unije zloupotrebaljavaju na način da se pomoću krađe njihovih ličnih podataka, prijavljuju za glasanje iz Srbije. U jednoj većoj lokalnoj zajednici u RS evidentirano da je ukradeno 120 identiteta“, kazao je Šarović, dodajući da su primjećeni slučajevi lažnog prijavljivanja za glasanje na lažnoj adresi u Novom Sadu i da sa jednog mjesta glasa čak 20 ljudi.

On smatra da je neophodno provjeriti aktivnosti Predstavništva RS u Beogradu i njihovo učešće u ovim stvarima.

„Po nama ono se bavi poslovima kojima se ne bi smjelo baviti i smatramo da je direktno u funkciji jedne političke opcije. Svojim aktivnostima Predstavništvo pokušava da pribavi korist za stranke koje su trenutno na vlasti u Srpskoj“, rekao je Šarović.

On je poručio da će SDS u narednim danima početi direktno upirati prstom u one koji krađom identiteta i fotokopijama ličnih karata zloupotrebljavaju cijeli izborni proces.

On je kazao da enormni broj prijava za glasanje putem pošte, koji je u odnosu na prethodne izbore povećan sa 50.000 na 125.000, budi opravdane razloge za sumnju da neko sprema velike izborne prevare.

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, pozvao je građane koji žive u inostranstvu da na stanici Centralne izborne komisije BiH provjere da li je došlo do krađe identitata.

Rado Savić, predsjednik Izvršnog odbora SDS, rekao je da se sadašnjim načinom glasanja putem pošte dovodi u pitanje regularnost samih izbora.

On je upozorio da postoje indicije za zloupotrebu glasova putem pošte i iz Hrvatske.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Mirko Šarović