Politika 12.04.2022.

Šarović: Vlast ne želi da se odrekne novca od akciza i PDV-a

ČITANJE: 1 minuta

– Dodatna sredstva od akciza i od PDV-a vlast želi da podijeli ne u skladu sa zakonom nego onako kako njima najbolje odgovara pred izbore. Zbog toga sabotiraju smanjenje PDV-a i ukidanje akciza kojim bi se pomoglo svim građanima, istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Oni koji čine vlast na nivou BiH uključujući i one koji dolaze iz Republike Srpske će sabotirati  pokušaj jednog broja poslanika da se ublaže posljedice ekonomske krize ukidanjem akciza i smanjenjem stope PDV-a. Oni to neće reći otvoreno. Oni u suštini ne žele narodu da kažu pravu istinu“, poručio je Šarović.

On kaže da se već skoro dva mjeseca sabotira inicijativa SDS-a da se smanji PDV i ukinu akcize i da vlast nudi najnevjerovatnija objašnjenja zašto neće da prihvati SDS-ov prijedlog.

„Zahvaljujući visokoj stopi PDV, zbog poskupljena i ekonomske krize u Republici Srpskoj, u budžet se iz džepova građana uzme mjesečno dodanih 35 do 40 miliona КM. U FBiH taj iznos je dva puta veći. Ja mislim da je to cinično i rekao bih čak podmuklo djelovanje.  Oni javnosti neće da kažu da nisu za smanjenje PDV-a i ukidanje akviza,“ poruka je Šarovića.

On kaže da će partije na vlasti da učine sve da se ne usvoje zakon o akcizama i zakon o PDV-u.

„Suluda je ideja da se akcize smanje na mjesec dana. Oni žele da dodatni novac podijele onako kako to njima odgovara i a ne da smanjenjem PDV-a i ukidanjem akciza na gorivo ublaže teret krize građanima i privredi“, zaključio je Šarović.

(E.M)

Oznake: Mirko Šarović