Vijesti 17.03.2016.

Šarović: Zakon o „plavom dizelu“ nalazi se u proceduri

ČITANJE: 1 minuta
sarovic
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću minsitara BiH rekao je danas novinarima da se zakon o „plavom dizelu“ nalazi u proceduri i da se čeka mišljenje Ministarstva pravde i Kancelarije za zakonodavstvo BiH.

Za sedam do deset dana trebalo bi da bude razmatran na Vijeću ministara BiH, nakon čega bi to trebalo da bude trajna kategorija zasnovana na zakonu, naglasio je Šarović.

-Sadašnji model ‘plavog dizela’  proizvod je jednostranih odluka vlada entiteta, a model koji nudi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suštini je jedinstveno regulisanje na nivou BiH, putem izmjene i dopuna Zakona o akcizama. Mislim da smo na najboljem putu da konačno imamo ‘plavi dizel’, jer imamo saglasnost entitetskih resornih ministarstava i Distrikta Brčko, kao i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH- rekao je Šarović novinarima.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, komentarišući primjedbe iz oba entiteta na set zakona o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu na nivou BiH,  rekao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uvažilo sve primjedbe koje su stigle iz entiteta, pri čemu „i svih šest koje su došle iz Republike Srpske i to u korist Republike Srpske“.

-To je bila stvar kompromisa, te zakone smo uradili zajedno sa resornim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH,  a sada mene kritikuju iz Federacije da sam radio samo u korist Republike Srpske. Eto, želim da to kažem jasno i glasno, možda i otvorenije nego što bih to trebalo da govorim kao ministar-naglasio je Šarović.

Ako bude psoljedica po naše poljoprivredne proizvođače, ističe on, svi smo odgovorni, sva tri ministra, a ne samo jedna strana.

(NN)

Oznake: Mirko Šarović