Politika 25.05.2022.

Šarović: Zaštitite nacionalne interese Srpske na međunarodnom planu

ČITANJE: 2 minute

Stvarni nedostatak uticaja Republike Srpske na spoljnu politiku BiH i neohodnih pravnih poteza nipošto se ne može kompenzovati, kao što se to sada čini, pukim stvaranjem  drugačije slike u medijima i javnosti, čestim i neproduktivnim napadima i bombastičnim izjavama srpskih predstavnika tipa „ne može nam niko ništa“, poručio je lider SDS.

Vođenje spoljne politike i uticaj predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama, na kreiranje spoljne politike BiH je loše, nedovoljno, začinjeno čestim pogrešnim potezima i skoro nikavim uticajem Republike Srpske na spoljnu politiku i međunarodnu poziciju BiH, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarišući najave o  zakazivanju posebne sjednice Republike Srpske o pitanju da li je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Šarović je istakao da je ovo isuviše ozbiljno nacionalno pitanje kome se posvećuje nedovoljna pažnja.

– Stvarni nedostatak uticaja Republike Srpske na spoljnu politiku BiH i neohodnih pravnih poteza nipošto se ne može kompenzovati, kao što se to sada čini, pukim stvaranjem  drugačije slike u medijima i javnosti, čestim i neproduktivnim napadima i bombastičnim izjavama srpskih predstavnika tipa „ne može nam niko ništa – poručio je lider SDS.

Iz najbolje namjere i bez potrebe da samo kritikujem ili kažem da „ništa ne valja“, kaže on, moram da upozorim da zbog, prije svega nepoznavanja diplomatskih pravila i nesnalaženja od strane sadašnjih srpskih predstvanika koji nas predstavljaju u ovoj oblasti, dolazi do „bušenja“ pozicije BiH na spoljnopolitičkom planu.

– Jednostavno rečeno, zbog toga što Predsjedništvo BiH nema nikavu odluku o sankcijama ili ne sankcijama Ruskoj Federaciji, na neprihvatljiv način preko Misije BiH u EU koristi se tzv. diplomatski mehanizmi pridruživanja BiH sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji bez zvanične odluke Predsjedništva BiH. A čuli smo iz više izvora da se to i desilo i to u čak 23 slučaja! – pojasnio je Šarović.

On poručuje da je njegov stav je da srpski član Predsjedništva BiH mora, da se ovakva praksa ne bi ponovila i kako bi se spriječile dalje zlouptrebe,  pitanje sankcija Rusiji  i zvaničnog  stava BiH, staviti na dnevni red Predsjednitva BiH.

– Na ovaj način po potrebi može na pravi način iskoristiti institut vitalnog nacionalnog interesa i  zaštititi interese Republike Srpske – zaključio je Šarović.

(A. S.)