Politika 03.10.2020.

ŠAROVIĆ: Zbog prijava za glasanje putem pošte pala velika sjenka na izborni proces

ČITANJE: 2 minute

Pala je velika sjenka na cijeli izborni proces zbog masovnih malverzacija u prijavama za glasanje putem pošte, kazao je danas predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je rekao da je od ukupno prijavljenih čak 130.000 birača, do sada je odbačeno 30.000 prijava ali i u ovoj 101.000 prijavljenih bar 50% je plod zloupotreba i krađe identiteta, zašto već sada postoje jasni dokazi.

„Samo u Novom Sada na primjer na jednoj adresi prijavljeno je 90 osoba, a takvih primjera ima mnogo. Sve ovo potvrđuje da je većina onih koji su prijavljeni da glasaju iz Srbije praktično plod krađe identiteta i drugih malverzacija od strane pojedinih stranaka, što mora biti predmet ozbiljne istrage jer je riječ o ozbiljnom krivičnom dijelu“, pojašnjava Šarović.

Šarović je napomenuo da je za prošle izbore registrovano ukupno 50.000 birača za glasanje putem pošte, a sada samo iz Republike Srpske, uključujući i Distrikt Brčko, imamo više od 60.000 prijavljenih.

„Sve ukazuje da je riječ o ogromnoj krađi glasova i ovakva masovna manipulacija izbornom voljom građana pokazuje da se radi o organizovanom sistemu i učešću institucija i pojedinih stranaka iz Republike Srpske“, upozorio je predsjednik SDS.

Samo u ovih manje od 24 sata, dodaje Šarović, utvrdili smo da su prijavljeni za glasanje konkretno u Srbiji i oni koji žive i rade u Republici Srpskoj.

„Imamo primjer u Tesliću gdje su npr. Nikola Stopić i Darko Lazić, kandidati za odbornike SDS-a, prijavljeni da glasaju putem pošte iz Srbije bez njihovog znanja i takvih slučajeva je bezbroj. U Brčkom su takođe prijavljeni neki službenici kao i lokalni sveštenik ali i mnogi drugi da glasaju iz Srbije“, kaže Šarović.

O kakvoj manipulaciji se radi, dodaje Šarović, govori i to da je u onih prihvaćenih 101.000, samo iz Teslića 1300 ljudi prijavljenih za glasanje putem pošte iz Srbije a već je utvrđeno da njih 700 uopšte ne živi u Srbiji.

On kaže da će SDS ukoliko se nešto značajno ne dogodi, i ukoliko nadležni organi ne reaguju, predložiti da se glasanje poštom odbije.

„U suprotnom to neće biti glasovi ljudi, nego glasovi određenih političkih organizacija i institucija koje žele da na ovaj način kupe izbore i da se ostvare želje nekih političkih lidera da po svaku cijenu dobiju neke opštine“, istakao je Šarović.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: Mirko Šarović, SDS