Politika 19.09.2021.

SAŠA KONDIĆ (SPS): Rekonstruisati saobraćajnice, ali i obezbijediti pomoć boračkim kategorijama

ČITANJE: 3 minute

Rekonstrukcija i modernizacija saobraćajnica na području grada Banjaluka osnovni je preduslov njenog daljeg razvoja na putu ka izgradnji kvalitetnije životne sredine i povoljnijeg poslovnog ambijenta za privlačenje investitora, istakao je za Banjaluka.net Saša Kondić, odbornik u Skupštini grada i predsjednik GrO SPS Banjaluka.

On je naglasio da se Banjaluka nalazi na raskrsnici važnih evropskih puteva, te da su ulaganja u infrastrukturu neophodan korak ka iskorištavanju svih potencijala koje ovaj grad nudi.

“Кroz rebalans budžeta predviđena su značajna ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju saobraćajnica i putne infrastrukture, te izgradnju mostova. To je svakako pohvalno uzmemo li u obzir sve neiskorištene potencijale koje ovaj grad nudi, a koji već godina čekaju na bolju saobraćajnu infrastrukturnu mrežu. Pored prenosti koje će takva izgradnja doprinijeti poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva, učiniće i da Banjaluka postane poželjna destinacija kako turistima, tako i potencijalnim investitorima”, istakao je Kondić.

Kondić je istakao da je posebno pohvalna stavka kojom je predviđeno izdvajanje sredstava za rješavanje pitanja mosta u Česmi, na čiju izgradnju mještani čekaju godinama.

“To je egzistencijalno pitanje za mještane naselja Česma, jer bi ih povezao sa gradom i rasteretio saobraćaj na alternativnim pravcima. Važan je i za djecu iz ovog naselja, jer više neće morati da putuju i do 15 kilometara kako bi došla do škole”, smatra Kondić.

On je kazao da će SPS dati podršku ovakvim izdvajanjima iz budžeta, te da ono što može da donese dobrobit svim građanima ne treba da bude predmet političkih manipulacija.

“Bitno je da se realizuje i radi na poboljšanju uslova, a za nas je nevažno da li će to da bude PDP ili SNSD. Podržaćemo svaki konstruktivni prijedlog, bez obzira iz koje političke opcije dolazio”, naglasio je.

Pored modernizacije i rada na putnoj infrastrukturi na teriotoriji grada Banjaluka, Kondić smatra da je potrebno pronaći modalitete i sredstva za veću zastupljenost boračkih kategorija u budžetskim izdvajanjima i socijalnom aspektu života.

Vođeni brigom o ovoj socijalno osjetljivoj kategoriji, šef Kluba odbornika SPS u Skupštini grada Banjaluka je najavio da će uputiti prijedlog za veća izdvajanja za boračke kategorije.

“S obzirom da svakodnevno svjedočimo scenama koje ukazuju na zapostavljenost boraca koji su stvarali Republiku Srpsku, uputićemo prijedlog za pronalaženje mogućnosti većih budžetskih izdvajanja za ovu kategoriju društva. U tom smislu smatramo da je potrebno izdvojiti sredstva za direktnu pomoć borcima iz ruralnih područja, koji su nerjetko prepušteni sami sebi i na rubu siromaštva. Krucijalno pitanje u ovoj oblasti je rješavanje pitanja zaposlenja boraca, ali i članova njihovih porodica”, smatra Kondić.

Podsjećamo, rebalansom budžeta grada Banjaluka predviđeno je 1.000.000 KM za rekonstrukciju i modernizaciju glavne ulice koja povezuje naselja Petrićevac i Motike. Isti iznost namijenjen je i za rekonstrukcijua i modernizaciju glavne ulice u Debeljacima, Prve kuljanske ulice i glavne ulice kroz Priječane. Preko 1.000.000 КM pripremljeno je i za modernizaciju drugih saobraćajnica na području grada Banjaluke.

Za sanaciju Šargovačke ulice predviđeno je 600.000 КM, dok je za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za most u Česmi izdvojeno 500.000 КM. Za izgradnju mosta u Rekavicama predviđeno je 300.000 КM.

(N.S.)

Oznake: Saša Kondić