Politika 15.03.2019.

SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU BIH: Mektić ostaje pri tvrdnjama o naoružavanju selefija u režiji Zagreba

ČITANJE: 8 minuta

Policija prikuplja informacije i kada postoji osnov za sumnju o tome obavijesti Tužilaštvo, kazao je danas Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, a nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Mektić je u petak saslušan u Tužilaštvu zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

“Sve što sam rekao ja potvrđujem”, rekao je Mektić u petak novinarima.

Kaže da Tužilaštvo ne radi nešto konkretno u ovom slučaju, nego štiti prijateljsko-robinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče.

Na pitanje novinara da li je OBA spriječila prodiranje hrvatskih obavještajaca u našu zemlju, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći, jer jedan od zadataka OBA je i sprečavanje pokušaja prodiranja stranih obavještajnih službi.

Kazao je da su ga u Tužilaštvu BiH pitali i za vozilo konzula Ivana Bandića.

“Rekao sam da je Bandić vozio vozilo sa diplomatskim tablicama i da imam informacije da je to vozilo vozio i novinar RTRS-a Mato Đaković“, kazao je Mektić.

Istakao je da je Đaković u četvrtak registrovao automobil koje je navodno kupio od Bandića te da uprkos tome Đaković nije ima pravo da vozi automobil sa diplomatskim tablicama on je taj auto tako vozio dok nije sve izašlo u javnost.

Kazao je kako je Tužilaštvu u četvrtak od njega tražilo da dostavi diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH i sigurnosnim agencijama, te da je to brutalna i glupa aktivnost.

Ocijenio je da je to pokušaj odmazde prema bezbjednosnim agencijama jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini. Otvoreno je poručio da se na taj način neće disciplinovati bezbjendosne agencije.

“Sigurnosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu. To treba uzeti u obzir i VSTV. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze”, poručio je Mektić.

Mektić je, takođe, u petak rekao da mediji trebaju pitati predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH.

“Da imamo deset hiljada kokoši, pa to bi se vidjelo u BiH vidjelo, a kamo li 10.000 terorista”, kazao je Mektić.

Podsjećamo, ukoliko se navodi Mektića pokažu tačnim, priča o naoružavanju bh. selefija u režiji službenog Zagreba zasigurno će biti jedana od najvećih špijunskih afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske.

(Nezavisne)

Đaković: Izmišljotine bolesnog uma

”Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi”, rekao je Oslobođenju Mato Đaković, urednik emisije Telering RTRS-a povodom informacija koje je objavio portal Žurnal.info o navodnom vrbovanju selefija za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, a u kojem je, prema pisanju spomenutog portala veza bio Đaković. Iste je tvrdnje iznio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

”U životu nisam bio u kontaktu ni sa kakvom obavještajnom službom. Možda sam im zanimljiv kao i ovim našim, ali Bože moj, nemam ništa protiv toga. Oružje sam zadnji put nosio u JNA, a čak ni u ovom posljednjem ratu nisam imao oružje jer sam radio kao novinar, tako da uopće ne vidim kako i po kojoj osnovi mene povezuju za bilo što. U selu Dubnica koje se nalazi negdje kod Kalesije nikad nisam bio, u Zenici nisam bio zadnjih 15 godina. To su sve konstrukcije i zato sam danas demantirao sve ove informacije i naravno nakon toga će uslijediti tužbe protiv Žurnala i Avde Avdića, kao i Dragana Mektića. Drago mi je da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet. Neka se svi saslušaju da vidimo ko je nalogodavac, jer ovo je stavljanje mete na glavu. I to što su me slikali u Živinicama je protuzakonito”, kazao je Đaković.

S obzirom na to da je Žurnal uslikao Đakovića kako ulazi u BMW X3 s diplomatskim tablicama, pitali su ga kako odgovara na optužbe Žurnala da mu je konzulat Hrvatske u Tuzli na čijem je čelu konzul Hrvatske u BiH Ivan Bandić dodijelio na korištenje službeno vozilo.

”To nije službeno auto hrvatske Vlade. Na njemu jesu bile plave tablice. 10. siječnja sam kupio auto od Ivana Bandića. To je njegov privatni automobil. Auto nisam na sebe mogao prevesti dok nisam dobio rješenje iz carinske uprave. Rješenje sam dobio 8. ožujka i uredno sam platio porez i carinu na to auto. Auto je danas moje. Jednom prilikom sam Bandiću rekao da mi je automobil pokvaren i da želim kupiti drugi. Tada mi je Bandić rekao da ima jedno koje mu ne treba i koje želi prodati kako bi kupio sebi drugi, novi automobil. Sad su mene zadeverali, možda ima “bubica” u autu. Netko pokušava da me osramoti, a u 27 godina moje novinarske karijere nikad me nitko nije tužio. Uz to moram reći da ja ovu zemlju volim više svi oni gore koji ovo rade”, kaže Đaković.

Na pitanje kako se upoznao s Ivanom Bandićem, Đaković je odgovorio da se s njim poznaje s obzirom da Bandić u Tuzli konzul već četiri-pet godina. S njim upoznao u tenis klubu u Tuzli.

”Viđamo se na tenisu i na javnim mjestima. Mi smo prijatelji. Ja znam da je Bandić radio kao obavještajac. Ovdje je prije bio i jedan drugi konzul koji nije bio obavještajac i s njim sam bio u dobrim odnosima”, kaže Đaković.

Novinare Oslobođenja zanimalo je i kakva je veza između Đakovića i Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, ali i Milorada Dodika.

”Da me Dodik ikada zloupotrijebio, zar vi mislite da bi u jednoj od posljednjih emisija moj gost bio Draško Stanivuković i da bi mi gostovali ljudi iz SDS-a, Nedžad Latića, Ćamil Duraković… Dodik je moj prijatelj, kupio me za cijeli život jer mi je pomogao kada sam izgubio sina. S njegovom politikom se ne slažem, kao ni s politikom Dragana Čovića i Mije Krešića. To nije moj svijet. Miju Krešića znam od 1992. godine i komšije smo, međutim, mene povezivati s njim u ovoj priči je djelo bolesnog uma. Po kojoj osnovu mene optužuju da Dodik i Kolinda preko mene naoružavaju selefije? Ja imam problem na RTRS-u jer mi iz Hrvatske ne žele doći gosti jer smatraju da je to Dodikova televizija”, kaže Đaković.

Rekao je kako bi sam otišao i prijavio cijeli slučaj Tužiteljstvu BiH jer ovdje nije riječ o običnoj igri.

”Netko me želi uništiti i zato sada želim ići do kraja”, rekao je Đaković Oslobođenju.

(Oslobođenje)

Zagreb sve negira: “Odvlače pažnju od četnika u Višegradu”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je da su navodi i optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića neodgovorne i neutemeljene, te da bi se on trebao pozabavi pitanjima u svojoj zemlji, kao što je postrojavanje četničkog odreda u Višegradu.

Medved je pozvao Mektića, koji je iznio optužbe da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije, da se treba pozabaviti pitanjima u svojoj zemlji.

Iznio je sumnju da je ovaj slučaj, možda, preusmjeravanje pažnje s nekih drugih tema kao što je “postrojavanje četničkog odreda u Višegradu.

Upitan bi li Hrvatska trebala poslati prosvjednu notu BiH, Medved je poručio da su se već Ministarstvo vanjskih poslova, kao i hrvatski premijer, očitovali o tom pitanju odbacujući navode.

“Moramo ponoviti da su to vrlo opasne teze, potpuno neutemeljene i neodgovorne i ni na koji način ne mogu crpiti nikakav osnov. U konačnici i Mektić će morati elaborirati tj. obrazložiti svoje navode”, kazao je Medved prije sjednice Vlade.

Medved je dodao da, s pozicije dužnosti koju obnaša, sve hrvatske službe rade svoj posao odgovorno i ozbiljno.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upitan jesu li optužbe iz BiH bile ciljane na trenutak kada je hrvatski premijer bio u Neumu, rekao je kako ne zna je li to bilo “targetirano baš u to vrijeme, no u svakom slučaju optužbe su neosnovane”.

“Mislim da tu situaciju treba razriješiti, ovo je zapravo zaista bez argumenata, bez ičega”, rekao je ministar pravosuđa.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao neistinite i zlonamjerne odbacila je u četvrtak navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

(N1)