Politika 18.02.2019.

SASTANAK: Dodik, Čović i Izetbegović za sada bez dogovora o vlasti, pregovori se nastavljaju

ČITANJE: 3 minute

Na današnjem sastanku lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića u Sarajevu nije postignut nikakav konkretan dogovor o formiranju vlasti, rekao je Čović.

Čović je nakon sastanka izjavio novinarima da je dogovoreno samo da za dva do tri dana bude održan novi sastanak.

On je današnji susret predsjednika tri stranke, koji je održan u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ocijenio kao veliki napredak.

Dodik i Čović insistiraju da što prije bude imenovan kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, dok bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović /SDA/ i Željko Komšić /DF/ to uslovljavaju putem BiH ka NATO-u.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je ova stranka nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH, jer ima kapacitet i u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“SNSD sa svojim koalicionim partnerima i kapacitetom koji imamo – u Predstavničkom domu devet poslanika, a u Domu naroda od pet delegata četiri su iz SNSD-a, nezaobilazan smo faktor u tome”, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da ne postoji neki poseban problem da predsjedavajući Savjeta ministara bude iz reda srpskog naroda i to Zoran Tegeltija, dodajući da je to moglo biti učinjeno i prije Nove godine, jer je bio formiran Kolegijum Predstavničkog doma.

“Smatramo da je to trebalo ranije učiniti, a da se onda bavimo nekim drugim pitanjima”, naveo je Dodik, te dodao da je stav SNSD-a da treba završiti formiranje Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, “stari nosioci vlasti” u zajedničkim institucijama BiH zaposlili su nakon izbora više od 400 ljudi, što je nedopustivo.

Dodik je rekao da će se nakon formiranja vlasti vidjeti kako će biti riješeno to nekorektno i nezakonito zapošljavanje u kome se “uhljebljavaju svi bivši funkcioneri”.

“Mislim da to nije dobro. Političke opcije koje dobiju vlast treba da postavljaju svoje ljude. Ovako nikada nećemo dobiti kompaktnu strukturu koja će se baviti poslovima, već će se baviti političkim izluđivanjima o mnogim stvarima”, rekao je Dodik.

On je naveo da se sa Čovićem i Izetbegovićem dogovorio da se sastanu narednih dana.

Tokom današnjih razgovora probali smo ići od lakšeg ka težem, izjavio je novinarima lider SDA Bakir Izetbegović, nakon što se u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu sastao s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

– Mislim da jednostavno svi trebamo naći načina da se u skladu sa ranijim zakonima stvari kreću u BiH po svim bitnim pitanjima, pa i po pitanju aktivacije MAP-a – rekao je Izetbegović.

Kako je rekao, na današnjem sastanku razgovarano je i o prioritetima, o izgradnji zemlje, o međusobnim odnosima, poziciji Hrvata i Bošnjaka u RS, o poziciji Srba u FBiH.

– Treba tu iznaći mehanizme da se te stvari relaksiraju, da pomognemo ljudima i da općenito u zemlji popravljamo atmosferu – dodao je Izetbegović.

Odvojene sastanke SDA sa SBB-om, PDA i A-SDA najavio je za drugu polovinu ove sedmice.

– Dakle, tri sastanka – srijeda, četvrtak i petak – dodao je Izetbegović.

– Bh. blok je sam sebe isključio – dodao je on.

Na pitanje novinara šta je Dodik rekao o položaju Bošnjaka i Hrvata u RS, ali i o položaju Srba u FBiH, Izetbegović je kazao: “Nismo ušli u te detalje”.

– To je stvar koju sam ja tražio, dakle da se zaista malo konkretnije pozabavimo time, pomognemo Srbima u FBiH, Hrvatima i Bošnjacima u RS da ravnopravnije žive, da se uklanjaju slučajevi diskriminacije koji su evidentni – poručio je Izetbegović.

(Srna, vijesti.ba)