SASTANAK DODIK – ČOVIĆ: Traže nove razgovore o BiH sa Bošnjacima bez uplitanja stranaca

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH su na sastanku koji je organizovan danas povezali pitanje Ustavnog suda BiH i očuvanja konstitutivnosti naroda, i indirektno najavili da će se zajednički boriti da se ova dva pitanja riješe.

Dodik i Čović su se usaglasili da se ustavna struktura BiH treba bazirati na Dejtonskom sporazumu, poštovanje legitimnih i legalnih predstavnika konstitutivnih naroda u institucijama i donošenje odluka konsenzusom. Traže nove razgovore o BiH sa trećom stranom bez uplitanja međunarodne zajednice.

Dodik je rekao da je Ustavni sud BiH kamuflaža i podvala srpskom i hrvatskom narodu, te je istakao da su Srbi pristali da se formira vlast na niovu BiH kako bi na taj način izvršili dodatni pritisak da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Upitan kako Čović vidi to pitanje, rekao je da je prije nekoliko godina delegacija dvije stranke postigla dogovor da se na nivou eksperata radi na novom zakonu o Ustavnom sudu BiH, te da je taj posao kontinuiran, iako je bilo nekoliko zastoja.

Čović je rekao da su strane sudije odavno trebale da odu, a govoreći o pitanju Izbornog zakona BiH lider HDZ-a BiH je rekao da je potrebno usvojiti zakon koji će osigurati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, te da je to rješenje koje je na temeljima Dejtonskog sporazuma. Naglasio je da Hrvati ne mogu biti zadovoljni u situaciji kada su dva člana Predsjedništva BiH sa 99 odsto izabrani bošnjačkim glasovima. Po njemu BiH je u teškom problemu funkcionisanja svih institucija, što je zemlju udaljilo od svih integracionih ambicija.

“Mi ćemo zajedno u dogledno vrijeme na nadležnom mjestu predati prijedlog na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH i prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH”, rekao je Dodik i dodao da vjeruje da je BiH u bezizlaznoj situaciji.

Prije razgovora ove dvije delegacije Dodik je rekao da je RS krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka, te da je neće zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, prije svega intervencijom međunarodnog faktora, te da RS ne može da vjeruje u BiH.

“BiH je loše mjesto i mjesto neslobode za Srbe i Srpsku. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju kao i svim drugim zemljama onda nema ni BiH. To neka zapamte”, naglasio je Dodik.

(Nezavisne)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio