SASTANAK DODIK – ČOVIĆ: Traže nove razgovore o BiH sa Bošnjacima bez uplitanja stranaca

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH su na sastanku koji je organizovan danas povezali pitanje Ustavnog suda BiH i očuvanja konstitutivnosti naroda, i indirektno najavili da će se zajednički boriti da se ova dva pitanja riješe.

Dodik i Čović su se usaglasili da se ustavna struktura BiH treba bazirati na Dejtonskom sporazumu, poštovanje legitimnih i legalnih predstavnika konstitutivnih naroda u institucijama i donošenje odluka konsenzusom. Traže nove razgovore o BiH sa trećom stranom bez uplitanja međunarodne zajednice.

Dodik je rekao da je Ustavni sud BiH kamuflaža i podvala srpskom i hrvatskom narodu, te je istakao da su Srbi pristali da se formira vlast na niovu BiH kako bi na taj način izvršili dodatni pritisak da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Upitan kako Čović vidi to pitanje, rekao je da je prije nekoliko godina delegacija dvije stranke postigla dogovor da se na nivou eksperata radi na novom zakonu o Ustavnom sudu BiH, te da je taj posao kontinuiran, iako je bilo nekoliko zastoja.

Čović je rekao da su strane sudije odavno trebale da odu, a govoreći o pitanju Izbornog zakona BiH lider HDZ-a BiH je rekao da je potrebno usvojiti zakon koji će osigurati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, te da je to rješenje koje je na temeljima Dejtonskog sporazuma. Naglasio je da Hrvati ne mogu biti zadovoljni u situaciji kada su dva člana Predsjedništva BiH sa 99 odsto izabrani bošnjačkim glasovima. Po njemu BiH je u teškom problemu funkcionisanja svih institucija, što je zemlju udaljilo od svih integracionih ambicija.

“Mi ćemo zajedno u dogledno vrijeme na nadležnom mjestu predati prijedlog na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH i prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH”, rekao je Dodik i dodao da vjeruje da je BiH u bezizlaznoj situaciji.

Prije razgovora ove dvije delegacije Dodik je rekao da je RS krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka, te da je neće zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, prije svega intervencijom međunarodnog faktora, te da RS ne može da vjeruje u BiH.

“BiH je loše mjesto i mjesto neslobode za Srbe i Srpsku. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju kao i svim drugim zemljama onda nema ni BiH. To neka zapamte”, naglasio je Dodik.

(Nezavisne)

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net. Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati

TRIVIĆ: Pohvala rodoljublju Katarine Ristić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pohvalila je rodoljublje srednjoškolke Katarine Ristić, Srpkinje iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH. “Katarina Ristić je svojim primjerom još jednom potvrdila da srpska dijaspora ima veliki broj talentovanih mladih ljudi koji nisu zaboravili svoj

“Montenegro erlajnsu” zabranjeno slijetanje na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”. U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da

Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.  Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo