Politika 03.06.2021.

Sastanak Dodik – Kalabuhov: OHR predstavlja klasični anahronizam

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov saglasili su se danas u Istočnom Sarajevu da je Kancelariju visokog predstavnika /OHR/ u BiH pregazilo vrijeme i da predstavlja klasični anahronizam.

Dodik i Kalabuhov razmijenili su mišljenja u vezi sa posljednjim odlukama Savjeta za implementaciju mira /PIK/ i pokušaju nezakonitog imenovanja visokog predstavnika.

Kalabuhov je istakao da je vrijeme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Ambasador Rusije u BiH ponovio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je anahroni instrument međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da sama činjenica da se ne može obezbijediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori da on i ne treba da postoji, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da se Republika Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, te da svako nametanje bilo kakvih rješenja samo degradira BiH.

(Srna, E.M)