Sastanak Dodika i Čovića: BiH treba reformu pravosuđa

RS razvija ideju koja bi mogla rezultirati preuzimanjem ustavne ingerencije nad pravosuđem u RS, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka sa Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH.

Dodik je pojasnio da sadašnje pravosuđe na nivou BiH, uključujući i Sud BiH i Tužilaštvo BiH, nisu u funkciji RS, njenog ustava i javnog interesa, ali nije dalje precizirao konkretne mjere.

“Treba ukinuti Sud i Tužilaštvo i eventualno dogovoriti neku novu strukturu. I u tom pogledu želim da kažem da se kod nas razvija jedna ideja, u RS, koja bi kasnije mogla da rezultira jednim zakonom o pravosudnom sistemu u RS, kojim bi bilo ukinuto sadašnje stanje, a uvelo sasvim jedno drugo pod potpunim ustavnim ingerencijama RS, što bi značilo da bi taj sistem trebalo da bude promijenjen. On nije u funkciji RS, nije u funkciji Ustava RS i nije od javnog interesa”, rekao je Dodik.

Čović je rekao da je BiH potrebna cjelovita reforma pravosuđa i dodao da se to posebno pokazalo na primjeru usvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, na koji su predstavnici RS izrazili ozbiljne primjedbe. S obzirom na to da je predlagač zakona ministar iz HDZ-a, Čović je rekao da će ubuduće biti uvažavane primjedbe sa svih nivoa vlasti, uključujući i RS.

“Upravo zbog pomanjkanja parlamentarne većine nijedno od zakonskih rješenja neće moći proći Vijeće ministara kroz ruke hrvatskih predstavnika u tom tijelu, a da nisu do kraja uvažena stajališta predstavnika RS”, rekao je Čović.

Dodao je da u BiH postoji tri viđenja proteklog rata i da zakonska rješenja ne bi trebalo opterećivati stvarima kojima, kako je objasnio, tamo nije mjesto.

I Dodik i Čović su se založili za nastavak evropskog puta BiH kroz primjenu mehanizma koordinacije uz uvažavanje nadležnosti svih nivoa vlasti, te da je potrebno donijeti pravilnike i usvojiti pravila kako se donose odluke u tom tijelu.

Dodik je dodao da RS nema povjerenja u Direkciju za evropske integracije BiH i da će odgovore na evropski upitnik slati direktno tijelima mehanizma koordninacije, ali tek nakon što se usvoje svi pravilnici i utvrde nadležnosti.

Obojica su istakli da SNSD i HDZ nastavljaju rad na novom zakonu o Ustavnom sudu BiH bez prisustva stranaca i da se pokušava napraviti ambijent da taj prijedlog može proći kroz parlamentarnu proceduru.

Govoreći o nivou BiH, Dodik je ponovio da predstavnici srpskog naroda tamo ne rade u interesu RS, navodeći posljednji primjer propuštanja Krivičnog zakona BiH u parlamentarnu proceduru, dok je Čović istakao da je očigledno da parlamentarna većina na nivou BiH ne postoji i da se mora ubrzati evropski put.

Dodik: Nadležni organi znaju gdje putuje avion RS

Avion RS služi za prevoz funkcionera RS, a nadležnim službama svi letovi su dostupni, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, upitan da li je avionom RS nedavno letio na Kipar i u Ljubljanu.

“O mojim putovanjima imam obavezu da informišem nadležne organe. Naravno da putujem avionom, ali nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta sam radio. U skladu sa zakonom koriste se avion i druga sredstva za prevoz funkcionera i u tom pogledu bio sam na različitim mjestima”, rekao je Dodik.

Prema podacima internet-sajta www.flightradar24.com, avion Vlade RS s registarskom oznakom E7-SMS u posljednjih mjesec dana letio je u Atinu, Kipar, Tivat, Beč, Ljubljanu, Petrograd, Beograd i druga mjesta, a svi podaci mogu se pronaći na pomenutom sajtu.

(nezavisne.com)

M:tel podržava međunarodnu biciklističku trku Beograd – Banjaluka 2018

Tradicionalna međunarodna biciklistička trka u organizaciji Biciklističkog kluba BSK iz Banjaluke održaće se od 26. do 29. aprila 2018. godine. Od svog početka, trka se nalazi u kalendaru svjetske biciklističke unije UCI i predstavlja univerzalni događaj i jednu od najvećih sportskih manifestacija u regionu.

KRUŽNI TOK NA REBROVCU GOTOV POČETKOM JUNA U planu još novih saobraćajnih projekata

Gradonačelnik Igor Radojičić i direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić obišli su danas kružni tok na Rebrovcu i najavili da bi ovo gradilište trebalo biti gotovo početkom juna. Takođe su pozvali sugrađane i sve oni koji koriste ovu obilaznicu, da imaju strpljenja i razumijevanja, jer je mnogo lokacija u gradu otvoreno sa radovima ili će