Vijesti 02.11.2015.

Sastanak gradonačelnika sa građanima: Od problema sa zaposlenjem do deložacije

ČITANJE: 3 minute
gavranovic
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je na današnjem tradicionalnom sastanku sa građanima u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” najmanje bilo riječi o problemu nezaposlenosti, te da su građani dolazili sa konkretnim problemima.

– Danas je bilo najmanje onoga čega je inače najviše, a to je traženje posla. U toj oblasti iako želimo, ne možemo puno da učinimo. Jedino možemo dobijene informacije da pošaljemo na pravu adresu- rekao je Gavranović.

On smatra da su konkretni problemi i pitanja prava tema razgovora sa građanima, jer, kako je rekao, gradska uprava ne može preuzmati ulogu Biroa za zapošljavanje.

Milan Ožegović, bivši radnik preduzeća “Unis”, rekao je da je nakon što je grad od Vlade Srpske kupio ovo preduzeće, ostao bez posla nakon 31 godinu radnog staža.

– Od gradonačelnika sam dobio obećanje da će mi pomoći. Otkaz sam dobio nakon reorganizacije radnih mjesta, a jedini sam u porodici koji je imao primanja- kaže Ožegović.

Gavranović je istakao da grad Banjaluka prema radnicima preduzeća “Unis” nema nikakvih obaveza, ali da je spreman pomoći radnicima kojima nedostaje par godina staža do penzije.

– Oni su u tom preduzeću radili do primopredaje imovine poslovnoj zoni koju smo formirali. Trenutno u sistematizaciji nemamo radnih mjesta za njih, ali spreman sam da ih pozovem da rade, čim se ukaže slobodno mjesto- rekao je Gavranović.

Komentarišući problem građana naselja Rekavice u vezi sa izgradnjom mosta, Gavranović je istakao da tu ima puno problema, počevši od nesuglasica o samoj lokaciji gdje bi most bio izgrađen.

– Posljednja informacija koju imam u vezi s tim je da je taj projekat preskup, da bi koštao više od pet miliona KM. Samim tim, nije realno da u ovom momentu bude jedan od naših prioriteta- objasnio je Gavranović.

On je rekao da će se narednih dana obaviti potrebne analize da bi se imalo uvida da li je realno i u kojoj mjeri se može računati na njegovu realizaciju za sljedeću godinu.

Borjana Trifunović kaže da je došla da bi potražila bilo kakvo rješenje za sebe i svoju porodicu, koja se sada nalazi na ulici zbog deložacije, kako bi kuća u kojoj je živjela bila vraćena Hrvatu povratniku.

– Nemamo nikakva prava. Da se vratimo nemamo gdje, jer nemamo ni papire, niti uslove, jer čovjek koji je živio u našoj kući odnio je sve što je mogao odnijeti, a sad je dobio i ovu u kojoj smo mi živjeli- rekla je Trufunovićeva.

Gavranović je naglasio da grad Banjaluka nije nadležan u slučaju porodice Trifunović, jer je ta imovina predmet sudskog spora.

– Nemamo sve podatke o tom slučaju da bismo sagledali kompletnu situaciju, ali u slučaju da je to porodica bez prihoda, možemo iz fondova socijalne zaštite pomoći u vidu jednokratne novačane pomoći- rekao je Gavranović.

On je ovoj porodici predložio da se pisanim putem obrate i dostave svu dokumentaciju, da bi se vidjelo na koji način Grad Banjaluka može da im pomogne, bar u nekom humanitarnom smisli dok ne nađu konačno rješenje.

(Agencije)