Politika 10.04.2019.

SASTANAK: I SNSD i SDA nezadovoljni, rješenje za Savjet ministara još se ne nazire

ČITANJE: 2 minute

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH završen je sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti na državnom nivou.

Delegaciju SNSD činili su Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić, dok su iz SDA prisustvovali Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Edin Ramić.

– Nismo zadovoljni sastankom, smatramo da je bio bespotreban. Nemamo strukturu vlasti, ne zna se ko je opozicija, a ko pozicija. Treba prestati sa uslovljavanjima. Na tome treba stati jer, u protivnom, i SNSD će tražiti druge modele – izjavio je Košarac, prenosi Klix.

On je istakao da je prošao rok upotrebe ministara koji se trenutno nalaze u tehničkom mandatu u Savjetu ministara BiH. Ponovio je da SNSD ostaje pri stavu da tri ministra trebaju biti iz reda Srba, tri iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata.

S druge strane, iz SDA su istakli kako sastanak nije prošao kako je planirano, jer nisu postigli dogovor oko problemskih pitanja.

Zamjenik predsjednika SDA i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je kako je SDA opredijeljena da se što prije dođe do formiranja Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH.

On je rekao da je najviše vremena na današnjem sastanku potrošeno na objašnjavanju kako se moraju poštovati zakoni ove zemlje i da se Prvi godišnji nacionalni plan (ANP) mora dostaviti međutim da SDA nije naišla na razumijevanje od SNSD.

Kako kaže, postoje neslaganja i vezana za broj ministarstva koje trebaju dobiti pripadnici konstitutivni narodi. Istakao je da je do sada bila praksa da stranka koja ima predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da pored toga dobije dva ministarstva, a što SNSD odobija.

Osmanović je rekao da ne vidi da postoje ikakva uslovljavanja SDA s obzirom na to da ova stranka traži samo da se poštuje Ustav BiH i zakoni poput Zakona o odbrani BiH. Poručio je SNSD-u da ukoliko imaju “plan B” da to bude u skladu sa ustavima i zakonima.

Što se tiče ulaska drugih stranaka u vlasti, Osmanović je kazao da je SDA potpisala sporazum sa DF-om i da očekuje kako će se ovim strankama pridružiti i druge probosanske stranke.

Sastanak između predstavnika dvije stranke trajao je sat.

(Srpskainfo)