Vijesti 26.06.2016.

Sastanak kod Dodika o SSP-u

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas u Banjaluci sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine Srpske, Privredne komore Srpske, Spoljnotrgovinske komore BiH, te predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Srpske i “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice.

Na sastanak su pozvani i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženja povrtara i Udruženja voćara Srpske.

Sastanak će biti održan u palati Republike u 17.00 časova, najavljeno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske. Dodik je rekao ranije da je za danas u Banjaluci zakazao sastanak na kojem će biti riječi o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ koja je neprihvatljiva za Srpsku.

“Još jednom na sastanku želimo da razgovaramo ovom pitanju i saopštimo javnosti naše opredjeljenje koje se odnosi na adaptaciju ovog sporazuma, te da Predsjedništvo BiH ima jasan stav, bar što se tiče Republike Srpske. Ovakav SPP je neprihvatljiv za Republiku Srpsku i bez obzira na to što mnogi u svemu ovome vide neku priču, naše ‘ne’ SSP-u ne znači da je to ‘ne’ evropskom putu i dogovoru o ovom pitanju”, rekao je Dodik.

On je istakao da se, kada pitanje popisa bude vraćeno u zakonske okvire i uvaženi stavovi Srpske, može razgovarati o SSP.

“Vlast Republike Srpske nije dala saglasnost o SSP. Sada smo prvi put vidjeli da predstavnici Srpske u institucijama BiH traže ovaj stav jer je adaptacija potpuno neprihvatljiva zbog ogromne štete”, rekao je Dodik i napomenuo da je Srpska ranije predlagala da se nađe mehanizam za naknadu štete i da neće biti problema ukoliko bude pronađen.

On je podsjetio da je BiH imala potpuno validan sporazum sa EU, kada član nije bila Hrvatska.

“Kada je Hrvatska postala član EU nametnuli su nam pristup koji je ova zemlja od nas ranije tražila, a to je da nemamo carina za uvoz hrvatskih proizvoda. Iz toga je vidljivo da Evropa želi pomoći Hrvatsku da svoju nekonkuretnu robu evropskom tržištu plasira ovdje, što je nedopustivo”, zaključio je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik