Politika 05.03.2021.

SASTANAK KOD REISA: Kavazović okupio bošnjačke lidere, razgovarali o Srebrenici

ČITANJE: 1 minuta

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović bio je inicijator sastanka najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice, koji je održan jučer u Sarajevu, a glavna tema bila je Srebrenica.

Iz reda političkih ličnosti sastanku su prisustvovali bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjednici SDA, SDP, SBB i NIP, Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković, pišu “Vijesti.ba”.

Životi povratnika u RS

Uz reisu-l-ulemu, sastanku je prisustvovao i predsjednik Sabora IZ Safet Softić, zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, član Rijaseta Razim Čolić, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija mostarski Salem ef. Dedović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Iz Srebrenice, kao politički angažirane ličnosti, sastanku su prisustvovali kandidat za načelnika ove općine Alija Tabaković te Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica.

Ovakav sastav prisutnih uvjetovan je prije svega temom Bošnjaka, a to je pozicija i uvjeti života povratnika na područje RS, sa posebnim osvrtom na područje zone genocida oko Srebrenice.

Aktuelna politička situacija

Centralno pitanje sastanka bila je aktuelna politička situacija u zemlji s posebnim osvrtom na dešavanja u Srebrenici nakon ponovljenih izbora koje su Bošnjaci većinski bojkotirali, te uopće položaj Bošnjaka u RS.

Sastanak je, nakon dvosatnog razgovora i analize različitih aspekata teme koja je postavljena pred prisutne, rezultirao Izjavom koju su potpisali skoro svi politički akteri koji su se obavezali na zajedničko djelovanje u cilju poboljšavanja uvjeta života povratnika u RS.

(SB)