Vijesti 20.07.2021.

SASTANAK: Košarac pohvalno o aktivnostima Predstavništva Srpske u Beču

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da su prepoznatljive aktivnosti Predstavništva Republike Srpske u Beču i njihovi kontinuirani napori na promociji ekonomskih, privrednih i kulturnih potencijala Srpske, što doprinosi i jačanju ekonomskih veza i povećanju spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Austrije.

– Predstavništvo Republike Srpske u Beču na najbolji način doprinosi unapređenju privrednih veza između Srpske i Austrije, te povezivanju domaćih i austrijskih privrednika. Posebno je značajan segment povezivanja institucija Republike Srpske i Austrije, kao i promocija i zastupljenost domaćih proizvoda na austrijskom tržištu – naveo je Košarac, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Beču, nakon sastanka sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem.

Košarac je pružio podršku saradnji Predstavništva sa lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj radi što bolje prezentacije lokalnih privrednih kapaciteta austrijskoj javnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na sastanku je razgovarano o formiranju u funkcionisanju slobodnih zona u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Košarac informisao je sagovornika da su u Republici Srpskoj mnoge lokalne zajednice zainteresovane za otvaranje slobodnih zona, čije će efikasno poslovanje doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti.

– U tom smislu, svojim kapacitetima prednjače Trebinje, Istočno Sarajevo, Gradiška, Bijeljina i Prijedor. Ohrabruje me spremnost ovih lokalnih zajednica da ulože dodatne napore u privlačenju stranih investitora. Slobodne zone su razvojna šansa za domaću privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja – naveo je ministar.

Košarac je istakao da Predstavništvo Republike Srpske u saradnji sa austrijskom Privrednom komorom može na adekvatan način doprinijeti promociji slobodnih zona u Republici Srpskoj i privlačenju austrijskih investitora u narednom periodu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović istakao je da u Austriji trenutno postoji 400 kompanija koje su povezane sa kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da njih 74 imaju svoja sjedišta u BiH.

On je naglasio da su ovdašnji investitori najviše zainteresovani za ulaganje u metalnu i drvnu industriju, kao i IT sektor.

Na sastanku je naglašeno da je Austrija tradicionalni i jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, te da je neophodno jačati ukupnu saradnju u predstojećem periodu.

(Srna/SB)

Oznake: Staša Košarac