Politika 29.01.2021.

SASTANAK OPOZICIJE U BIJELJINI: U fokusu izbori u Doboju i modaliteti saradnje u budućnosti

ČITANJE: 5 minuta

U Bijeljini je održan sastanak opozicionih stranaka, SDS-a, PDP-a, DNS-a. Lideri stranaka usvojili su zajedničku izjavu.

Razgovarano je o modalitetima saradnje u budućnosti, ali i trenutno – zbog izbora u Doboju i Srebrenici .

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je nakon sastanka delegacija tri stranke naglasio da će se zajednički koordinirati i kampanja za grad Doboj.

“Bilo je govora i o kandidatu za grad Doboj. Biće sastanaka narednih dana. Ne bih govorio o imenu. Nastojaćemo da bude jedan kandidat, kako bismo imali više šansi da pobijedimo kandidata SNSD”.

Kako se špekuliše da će SDS odustati od svog kandidata Cvijana Filipovića, te podržati SP—ovog Srđana Todorovića, novinari su pitali o saradnji sa SP Petra Đokića:

“Svakako da smo otvoreni za razgovor sa svima koji žele da ruše postojeći režim, rekao je Šarović, najavljujući nove sastanke u proširenom sastavu, prenosi N1.

Dodaje: “Govorili smo i o Srebrenici, našoj želji da koordiniramo. Stav SDS, je da podržimo dostadašnjeg kandidata za načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.”

Branislav Borenović rekao je da se radi na platformi za izbore 2022.godine.

“Odlučni smo da mijenjamo stanje u RS, treba nam novi odnos prema institucijama, resursima”, kaže Borenović. “Mi hoćemo promjene, snažne institucije, mudre, adekvatne odluke. I SDS i DNS i PDP će učiniti sve što je u našoj moći da imamo mudre i odgovornne stavove po svim pitanjima.”

DNS je bio organizator sastanka, koji je održan u etno selu Stanišić.

Predsjednik te stranke Nenad Nešić smatra da se delegacije ove tri stranke moraju bolje upoznati.

“Svi smo uporni da ostvarimo naš cilj, bolja budćnost RS. Promjene u RS su nužne i potrebne. One se dešavaju. Donijeli smo odluku da u Doboju zajedno radimo. Da se izbori održe u skladu sa zakonom. Naše političke stranke će sarađivati, kako bi se ostvarila zakonitost, ali i najbolji mogući kandidat. Stavljamo tačku na bilo kakvu priču o izdaji RS. Mi smo jedinstveni, pa da bez obzira, i kada dođu promjene, svako ko se nada da bi to moglo dovesti do ukidanja RS, smanjenja njenih nadležnosti, nek se ne nada sa ovim akterima koji su danas ovdje. Čvrsto stojimo na braniku”, naglasio je Nešić.

Najavu predsjednika SNSD da bi mogao bojkotovati izbore 2022.godine nazivaju blefom.

Ako je ozbiljan, kaže Nešić nek ne čeka dogodine, može već sada početi od bojkota izbora u Doboju.

Šta piše u zajedničkoj izjavi?

Nakon sastanka delegacija SDS, PDP i DNS, predvođenih predsjednicima stranaka, javnosti je proslijeđena zajednička izjava u kojoj kažu da su odlučni da donesu promjene u Republici Srpskoj, prenosi Srpskainfo.

One će se zasnivati na potpunoj promjeni načina vladanja, omogućavanju pune transparentnost rada institucija, te prekida koruptivne prakse i stabilizovanje ekonomske prilike i budžet RS.

Tri stranke su istakle da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet, te koje su nanijele štetu ugledu i dostojanstvu Republike Srpske, moraju ispitati i procesuirati.

Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić kažu da su njihove partije saglasne da je potrebno što prije zaustaviti štetno djelovanje SNSD i pozivaju sve druge „savjesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju Republike Srpske od režima i njegovog brutalnog pljačkanja Srpske“.

SDS, PDP i DNS su takođe saglasni da je potrebno učiniti maksimalan napor da se, zbog interesa Republike Srpske i budućih izazova koji nas očekuju, što prije omogući nova većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i nova vlast na nivou BiH, kako bi se degradiranje institucija zaustavilo, te dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na Srpsku.

– Nova vlast u Republici Srpskoj mora hitno donijeti ključne zakone koji će obezbijediti povratak povjerenja građana u institucije, poput zakona o porijeklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma, nezastarijevanju krivičnih djela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava i drugih zakonskih rješenja. Stranke učesnice sastanka takođe ističu da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucjena i pritisaka na građane, te osloboditi RTRS uticaja SNSD i na taj način vratiti dostojanstvo i profesionalnost na javni servis – piše u zajedničkoj izjavi.

Istaknuto je da je rezultat katastrofalne politike vođene u proteklih 15 godina od strane SNSD taj da se Republika Srpska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da je posebno pogubno što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom. To je, kako kažu, proizvelo osjećaj nesigurnosti i besperspektivnosti kod naroda, što je rezultiralo masovnim odlaskom stanovništva.

– SDS, PDP i DNS su zaključili da će koordinisati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, u cilju da ti izbori, za razliku od prethodnih, budu zakoniti, pošteni i izraze volju građana Doboja. Zajednički stav je da će SDS, PDP i DNS na ponovljenim izborima na biračkim mjestima Srebrenici dati punu podršku srpskom kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću. Obaveza stranaka suprotstavljenih pogubnoj politici vladajuće koalicije je vraćanje povjerenja građana u institucije, a to se može postići samo djelovanjem na principima zakonitosti, javnosti rada i postupanjima koji su u skladu sa moralnim kodeksima – zaključuju SDS, PDP i DNS.

(SB)

Oznake: Bijeljina, opozicija