Vijesti 10.12.2015.

Sastanak predstavnika Gradske uprave i policije o stanju bezbjednosti učenika

ČITANJE: 4 minute
gradonacelnik
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža, održali su danas sastanak sa direktorima banjalučkih osnovnih i srednjih škola na kojem je bilo riječi o stanju bezbjednosti na području grada, sa posebnim osvrtom na bezbjednost djece u školama.

Današnji sastanak je održan kao nastavak aktivnosti koju su inicirali gradonačelnik i rukovodstvo CJB Banjaluka na prethodnom sastanku, održanom 1. decembra.

Osnovni ciljevi sastanka bili su razmjena informacija, jačanje preventivnih mjera bezbjednosti i podizanja svijesti o neophodnosti stalnog preduzimanja aktivnosti na tom planu.

U izjavi novinarima, Gavranović je naglasio da je posebna odgovornost za bezbjednost škola, institucija, ustanova i preduzeća na njihovim rukovodiocima i dodao da apsolutne sigurnosti nema, ali da svi zajedno moramo raditi na tome da je podignemo na što viši nivo.

– Posebno smo analizirali stanje bezbjednosti u gradu sada kada nam slijedi period slava i svetkovina i kada će sa na javnim mjestima okupljati veći broj ljudi. Moramo dodatno pojačati stepen bezbjednosti onih koji posjećuju takve skupove. To je posebno bitno sada kada imamo primjere iz Evrope i našeg bližeg okruženja o eskalaciji terorističkih prijetnji od čega niko nije pošteđen. Cilj terorizma i jeste da unese strah i paniku. Posebno ranjiva grupa su djeca i mladi i sa našim današnjim sagovornicima smo se dogovorili sa obezbijedimo potpunu sinhronizaciju aktivnosti na planu bezbjednosti. Svi ulazi u školama se moraju kontrolisati i to, uz učenike, mora da radi osoblje škole. Da li će se u nekim školama organizovati zaštitarska služba, da li će zatražiti intervenicju policije u smislu većeg broja njihovih pripadnika, stvar je procjene i stanja na terenu – poručio je gradonačelnik.

On je ocijenio da je lažna dojava o bombi u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ veoma neodgovoran čin koji je izazavao nelagodu i pometnju među djecom i roditeljima. Gavranović se osvrnuo i na posljednje mjere koje su preduzete u Banskom dvoru.

– Ako je Banski dvor projektovan da primi oko 400 posjetilaca, onda nije moguće da ih tamo bude 600. U slučaju bilo kakve nesreće, kako kontrolisati te ljude, kako ih evakuisati i slično, tako da ne stoje posljednje primjedbe koje su se mogle čuti u medijima na preduzete mjere u vezi sa ranijim dolaskom publike – rekao je gradonačelnik.

Načelnik CJB Banjaluka Boško Pandža, izjavio je da je današnji sastanak održan u okviru pojačanih mjera bezbjednosti koje MUP RS provodi, a sa ciljem povećanja nivoa bezbjednosti i samozaštite.

– O bezbjednosti bi trebalo da se brinu svi i ovim sastankom smo željeli da animiramo direktore škola i rukovodioce pojedinih gradskih ustanova i institucija da povećaju nivo samozaštite, s obzirom na to da policija ne može biti u svakom trenutku na svakom mjestu. Pripadnici policije pružaju pomoć u smislu obilaska institucija i pojačanog prisustva na terenu – rekao je Pandža.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Dušan Mišljenović, kazao je da je stanje u školama dobro i da su sve škole provele ono što su zahtijevali nadležni iz MUP RS.

– Posebno se kongtrolišu ulazi u školu gdje, pored dežurnog učenika, imamo i nekoga iz osoblja škole. Postoje određeni dogovori i sa roditeljima koji su shvatili situaciju i u skladu s tim se ponašaju – naglasio je Mišljenović.

Direktor OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ Dijana Bogdanović, rekla je da je sastanak bio veoma važan i djelotovoran i da su u ovoj školi preduzete brojne mjere kako bi bezbjednost djece bila na najvišem nivou.

-Lažna dojava o bombi je zapravo bila situacija koja nam je pokazala da moramo unaprijediti bezbjednosni aspekt u školama. Odmah je naloženo nastavnicima da sazovu roditeljske sastanke kako bismo čuli mišnjenje roditelja o ovoj temi. U našoj školi je odavno ukinuto dežurstvo učenika nižih razreda, odnosno dežurstva obavljaju samo učenici osmih i devetih razreda. Uveli smo video nadzor, a prisutni su policajci u civilu i u uniformi, a imamo neprekidno dežurstvo osbolja, čak i vikendom – zaključila je Bogdanović.

Današnjem sastanku prisustvovali su i direktori Banskog dvora, Dječijeg i Narodnog pozorišta RS, Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Vodovoda.

(Banjaluka.rs.ba)