Vijesti 11.08.2016.

Sastanak predstavnika UDUS i resornog Ministarstva: Odbranjene plate

ČITANJE: 2 minute

Nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS i Udruženja dramskih umjetnika Srpske obećano je da plate glumcima neće biti smanjene.

Umanjena je samo julska, a sve naredne plate biće kao i ranije. Zbog najavljenih „rezanja plata“ u Narodnom pozorištu RS okupili su se glumci ove institucije i Dječijeg pozorišta RS.

Prema objašnjenju Gorana Jokića, člana UDUS, do ove situacije je došlo zbog vakuma koji je nastao nakon prestanka važenja starog posebnog kolektivnog ugovora, a novi još nije otpisan.

U računovodstvo pomenutih pozorišta je, kaže on, iz resornog Ministarstva došla instrukcija za smanjenje plata glumcima.

– Namjera Ministarstva bila je da se glumcima NPRS i DPRS, plate umanje za 10, 15 i 30 odsto, tačnije, da se izjednače. Uspjeli smo to da sprečimo. Obećano nam je da ćemo sutra potpisati novi kolektivni ugovor – rekao je Jokić.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić, kaže da su na sastanku u resornom Ministarstvu usaglašene određene stavke, koje se odnose na poseban kolektivni ugovor za obrazovanje i kulturu, neke su poboljšane, dok su one koje se odnose na radnička i sindikalna prava, „malo umanjene“.

– Naredne dane iskoristićemo za rješavanje određenih neodumica. Prijedloge ćemo iznijeti resornom Ministarstvu i nadamo se da ćemo doći do još boljih rješenja za sve zaposlene u insitucijama kulture – naveo je Gnjatić.

Direktor NPRS Nenad Novaković objašnjava da je prije desetak godina napravljen „čudnovat sistem obračuna i nagrađivanja glumaca i drugih umjetnika“.

– Na postojeći koeficijent zaposlenog ostavljena je sloboda da se nagradi sa još 10, 15 ili 30 odsto, u zavisnosti od njegovog napredovanja u struci. Iako su te „nagrade“ skinute samo na julskoj plati, a na narednim će biti vraćene, ne treba ostati na ovom. Na sastanku u NPRS dogovorili smo da ćemo zajedno sa zaposlenima u DPRS, a u saradnji sa Sindikatom, pripremiti ozbiljan predlog kako koeficijenti više ne bi bili limitirajuća stvar već da se cijela priča uvede u zakonske okvire – rekao je Novaković.

Sramota

Glumci NPRS i DPRS nezadovoljni su zbog pojedinih odluka resornog Ministarstva i smanjenja budžeta, te kašnjenja sa isplatama, koje su dovele do gašenja značajnih manifestacija širom Srpske.

Kažu da njihove kolege u Narodnom pozorištu u Sarajevu imaju platu od 2.000 KM, što je gotovo duplo više od njihove. Sramotna je, smatraju, sama pomisao resornog Ministarstva da na smanjenju njihovih plata uštedi oko 5.000 KM, što se, prema njihovom mišljenju, mjesečno potroši samo na kafe u jednom resoru Vlade RS.

(EuroBlic)