Vijesti 10.04.2019.

SASTANAK SA SINDIKALCIMA: Šeranić ne može podržati povećanje plata u zdravstvu

ČITANJE: 2 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite da u ovom trenutku ne može podržati prijedlog o povećanju plata, ali da je spreman da razgovara i da zajedno projektuju trenutak kada bi to moglo da bude.

– Pitanje je da li se u ovom trenutku sa aspekta finansijskog stanja u zdravstvu može ići sa određenim povećanjem plata, jer bi to dovelo zdravstvo pred kolaps i stečaj – rekao je Šeranić novinarima.

On je podsjetio da su Akcioni plan i mjere Vlade Republike Srpske doneseni kako bi se pokušalo finansijski stabilizovati stanje u zdravstvu i projektovati mogućnosti kako da se poboljšaju plate zdravstvenim radnicima.

Kada je riječ o pitanju odgovornosti u zdravstvu Republike Srpske, Šeranić je rekao da je to pitanje definisano Programom ekonomskih reformi i Akcionim planom Vlade Republike Srpske.

On je naglasio da je apsolutno za to da svako treba da snosi odgovornost, počev od ministra, saradnika, a onda i svih direktora.

– To treba biti određena praksa u aktivnostima koje resorno ministarstvo planira u narednom periodu – rekao je Šeranić.

Šeranić je naveo i da pitanje odgovornosti u zdravstvu ne treba posmatrati tek tako.

– To treba dobro analizirati i ako postoji opravdanost za povlačenje odgovornosti prvi sam zato da se povuče odgovornost takvog direktora – istakao je Šeranić.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o mogućnostima za povećanje plata zdravstvenim radnicima, o položaju zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj u vezi sa obrazovanjem kadra, te o posebnom kolektivnom ugovoru za zdravstvo koji ističe u avgustu.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić rekao je da se taj sindikat zalaže za povećanje cijene rada u zdravstvu sa sadašnjih 130 na 150 KM.

– Mislimo da su to mala sredstva koja se mogu pronaći, kako bi se koliko-toliko poboljšao materijalni i socijalni položaj zaposlenih u zdrastvu Republike Srpske – istakao je Granulić.

On je rekao da sindikat u potpunosti podržava Plan Vlade Republike Srpske za stabilizaciju stanja u zdravstvu, ali da se pod hitno mora povećati cijena rada.

Granulić smatra da direktori zdravstvenih ustanova moraju snositi odgovornost za dugovanja u zdravstvu.

– Očekujem da će Vlada Republike Srpske imati razumijevanja da nakon 11 godina koliko-toliko poveća plate radnicima zaposlenim u zdravstvu Republike Srpske – zaključio je Granulić.

(Srna)

Oznake: Alen Šeranić