Vijesti 24.05.2017.

Sastanak sa udruženjima osoba sa invaliditetom o uklanjanju arhitektonskih barijera

ČITANJE: 4 minute

Predstavnici Gradske uprave razgovarali su danas sa predstavnicima više udruženja, koja okupljaju osobe sa invaliditetom, a povodom potreba za uklanjanjem arhitektonskih barijera na području grada. Razgovarano je o mogućnostima unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i pristupa ustanovama, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman, rekao je da su nadležni u Gradskoj upravi zajedno sa osobama sa invaliditetom definisali 34 mjesta u gradu, koja onemogućavaju tim osobama da uspješno savladaju prepreke i pristupe objektima.

On je kazao da su početkom maja nadležne službe Gradske uprave održale sastanak na kojem su definisani problemi, te da su formirani timovi koji će zajedno sa udruženjima da idu na teren i na licu mjesta vide šta je moguće riješiti, a ono što trenutno nije moguće da se riješi u narednom periodu.

-I majke sa djecom u kolicima imaju problem da uđu u autobuse, zato se mora definisati nekoliko stanica sa prilazima na kojima i lica sa invaliditetom i majke mogu ući u autobuse. Svjesni smo činjenice da ne možemo sve probleme odjednom riješiti, ali postoji dobra volja i želja Grada da ovaj problem riješimo – naglasio je Kecman. On je najavio da će lift za lica sa invaliditetom biti saniran i pušten u funkciju sljedeće sedmice. I ovaj put, ukazao je na nesavjesne građane koji namjerno uništavaju taj lift.

-Zajedno sa medijima možemo apelovati na sugrađane da čuvaju gradsku imovinu, te na pravna i fizička lica da naprave pristupe na svojim objektima. Onima kojima inspekcija može naložiti rješavanje pristupa, jesu ambulante porodične medicine i mjesne zajednice – istakao je Kecman.

Konsultantica za pitanja društveno marginalizovanih i ranjivih grupa, Tanja Mandić Đokić izrazila je zadovoljstvo što su na današnjem sastanku, uz zamjenika gradonačelnika Banje Luke Srđana Amidžića, bili prisutni načelnici svih odjeljenja koja su relevantna za rješavanje pitanja pristupačnosti u gradu.

-Želimo da Banja Luka bude inkluzivna zajednica. Ono na šta mi imamo pravo jeste da nam svi resursi zajednice budu na raspolaganju, javne ustanove posebno moraju biti pod monitoringom. Važna je izgradnja, zakonska regulativa prema kojoj to mora biti prilagođeno i važna je inspekcija koja to mora kontrolisati jer mi imamo dosta fiktivnih rješenja. Ovo je prilika da priđemo tom problemu sa svih strana, studiozno, da vršimo identifikaciju onog što treba riješiti, da riješimo taj problem i da vršimo monitoring kako je to riješeno i da li funkcioniše – naglasila je Mandić Đokić i kao najslabije tačke navela: domove zdravlja, ambulante, apoteke, kulturne, te obrazovne ustanove, kao i javni prevoz.

U cijelom ovom procesu, prema riječima aktivistkinje za prava osoba sa invaliditetom, Ane Kotur – udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom ušla su kao partneri Gradske uprave – „da uložimo sva svoja zananja i resurse koje smo gradili godinama kao nosioci promjene u pravu osoba sa invaliditetom i u krajnjem slučaju postigli rezultate, koji će se osjetiti u svakodnevnici tih osoba“.

-Danas smo iznijeli probleme koji se odnose na arhitektonsku pristupačnost za osobe sa invaliditetom. One su posljedica da li nedostatka određenih rješenja u zakonskoj regulativi ili neprovođenja zakonske regulative koja je na snazi. Svi koji pružaju usluge osobama sa invaliditetom moraju obezbijediti pristup tim osobama – naglasila je ona.

Odbrnica u Skupštini Grada dr Snežana Kutlešić-Stević, koja profesionalno radi sa osobama sa invaliditetom i kao član savjeta za kulturu i za socijalnu zaštitu i zdravstvo, jedan je od inicijatora ovog sastanka, za koji kaže da je željela da se čuju stalni problemi ovih lica i da se dođe do njihovih rješenja.

-To su, prije svega, pristupačnost javnim, obrazovnim ustanovama, kose površine, i druge stvari iz oblasti saobraćaja i stambeno-komunalnih poslova. Sigurna sam da će se u narednih par mjeseci postići određena rješenja. Na pomolu je već jedno, a to je stavljanje u funkciju lifta na Trgu Krajine – kazala je Kutlešić-Stević.

Novi sastanak je zakazan za šest mjeseci, na kojem će se razmotriti ono što je urađeno.

(banjaluka.rs.ba)