Region 25.06.2022.

SASTANAK SA VUČIĆEM: Dritan Abazović dolazi u Beograd 29. juna

ČITANJE: 2 minute

Crnogorski premijer Dritan Abazović, koji će 29. juna doputovati u zvaničnu posjetu Beogradu, rekao je da je Crna Gora u situaciji da sa svim zemljama u regionu ima izuzetno dobre odnose i odličnu komunikaciju i da u Beograd ide s najboljim namjerama.

Nakon susreta u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jasno je, kazao je, da će dobre volje biti i sa druge strane.

Neka pitanja, prema njegovim riječima, treba riješiti, a kao prvu dobru vijest najavio je razmjenu ambasadora dvije zemlje.

SPC

Pomenuo je i pitanje izručenja Svetozara Marovića, za kojeg je rekao da se slobodno šeta umjesto da je pod krivičnim sankcijama.

– Idemo u dobrom duhu. Imaćemo sastanke u Privrednoj komori. Pokušaćemo da promovišemo i naš turizam u Srbiji – rekao je Abazović.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa SPC ponovio je da će to pitanje biti brzo zatvoreno.

Ponovio je da ne treba robovati datumima, ali da stručni timovi treba da sada sagledaju tekst i onda ako sve bude u redu, ostaje pitanje formalnosti.

– Imali smo neke razlike u odnosu na tekst koji je bio pripremljen od ranije vlade, sada mislim da je to sve kako treba. Već sam rekao, za nas nema tabu tema, neće se nijedno pitanje gurati pod tepih – kazao je Abazović.

Otvoreni Balkan

Abazović je ponovio svoj pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer, kako kaže, regionalna saradanja je nešto što treba državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.

– Otvoreni Balkan je nešto što možemo lijepo da iskoristimo ako svi budemo iskreni i ako svi budu učestvovali. Ne vidim da se ona kosi sa politikom EU. Ima snažnu podršku administracije SAD – rekao je Abazović za Euronews Srbija.

Naglasio je da ga jedino zanima da je ta inicijativa korisna za Crnu Goru i za crnogorske građane, a da nije važno ko je pokrenuo i ko je došao na ideju da pokrene tu inicijativu.

(SB)