Politika 27.07.2020.

SASTANAK SDS – PDP – BORS: Rješavati probleme boraca, pa onda razmatrati sve druge inicijative

ČITANJE: 2 minute

Predsjednici Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Mirko Šarović i Boranislav Borenović sastali su se danas sa delegacijom Boračke organizacije RS predvođene predsjednikom Milomirom Savčićem i na sastanku precizirali da rješavanje problema boračke populacije mora biti prioritetno.

„Predstavnici političkih partija su dovedeni u zabludu jer im je rečeno da iza sporne inicijative koja je izavala mnogo bure u javnosti stoji saglasnost Boračke organizacije Republike Srpske. SDS smatra da je rješavanja statusnih pitanja boraca prioritetno za naše društvo. Najprije treba rješiti probleme boraca pa onda preći na rješavanje pitanja vezanih za ostale kategorija“ – naglasio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a nakon sastanka koji je danas održan u Istočnom Sarajevu.

Šarović je naglasio da ovaj trenutak treba iskoristiti kako bi se pokrenula inicijativa prioritetnog rješavanja pitanja boračke populacije.

„Potrebno je sazvati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo raspraviti najvažnija statusna pitanja boraca, a najviše pitanja koja se tiču zaposlenja boračke populacije. Rješavanje statusnih pitanja članova prvog saziva Skupštine, Vlade i Predsjedništva treba da bude ostavljeno za neko drugo vrijeme i ja kao predsjednik SDS-a imam potrebu to jasno da kažem“ – ponovio je Šarović.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić kazao je da je želio sa predsjednicima SDS-a i PDP-a da razjasni navodnu saglasnost koju je BORS dao na rješavanje pitanja naknada prvog saziva skupštine, Vlade i prvih članova Predsjedništva.

„Boračka oranizacija Republike Srpske nije dala saglasnost na spornu inicijativu jer nije bila upoznata sa sadržajem same inicijative. Sva važna pitanju ne mogu se rješavati bez konsenzusa svih parlamentarnih stranaka i svih organizacija proizašlih iz odbrambeno-oadžbinskog rata a posebno bez saglasnosti BORS-a“ – istakao je Savčić.

Predsjednik BORS-a je naglasio da niko nije protiv da se svakome ko se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji riješi pitanje kako bi svaki čovjek živio normalan život.

„Danas smo se sa predstavnicima SDS-a i PDP-a usaglasili o određenim prioritetima koje će biti podržane i od parlamentarnih stranaka a to su prioritetna pitanja koja se tiču položaja nezaposlenih demobilisanih boraca“ – rekao je Savčić nakon sastanka.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je da je najvažnija činjenica koja ne smije da se zaboravi ta da je naš narod i naši borci stvorili Republiku Srpsku i da time ne smije biti nikakve diskriminacije i podjele prema boračkoj populaciji.

„Treba da postoje prioriteti u rješavanju. Nema saglasnosti za bilo kakvu diskiminaciju i rješenja kojima će se uvesti neke veoma viseoke apanaže za pojedince dok imamo 10 000 demobilisanih boraca koji nemaju posao i 1600 djece poginulih boraca koja nemaju posao. Postojala je svjesna namjera organizatora sastanaka, gospodina Dodika i gospodina Krajišnika, da se ide sa rješenjem kojem nema podršku Boračke organizacije Republike Srpske“ – zaključio je Borenović.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: BORS, PDP, SDS