Politika 24.02.2020.

SASTANAK SDS – PDP: “Najvažnije da opozicija ima samo jednog kandidata na izborima”

ČITANJE: 4 minute

Delegacije SDS i PDP, predvođene predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, održale su sastanak u Banjaluci na kojem su dogovarale dalje djelovanje.

Kako je istakao lider PDP ovo je bio jedanu nizu sastanaka koji će se održati u narednom periodu.

– Meni je važno da zajedno sa Šarovićem i ključnim ljudima u Republici Srpskoj sarađujemo kako bismo RS oslobodili od nenarodnog režima, kako bi bila slobodna i jednaka za sve i to je izuzetno važno u narodnom periodu. U svom ovom sivilu želimo pokazati samo da smo spremni raditi i pokazati da su liderstvo i ljudi koji vode SDS i PDP spremni da se izbore sa svim izazovima – rekao je Borenović.

Što se tiče kandidature za gradonačelnika Banjaluke, Borenović smatra da treba okupiti sve političke partije koje gledaju jednako na stanje u Banjaluci i RS.

– Znate da je Gradski odbor PDP kandidovao Draška Stanivukovića. Mladen Ivanić neće biti kandidat, kako se špekuliše. Želimo da definišemo strategiju s ciljem jednog kandidata SDS, PDP i šireg kruga političkih stranaka koji će podržati i okupiti cijelu opoziciju, ali i sve ljude koji žele promjene u lokalnim sredinama – istakao je Borenović.

Šarović smatra da nije bilo nimalo mudro Miloradu Dodiku da ne da saglasnost za dolazak Đukanovića jer smatra da će RS diplomatski mnogo izgubiti.

– Ko ne želi biti s Đukanovićem, ne mora biti na tom sastanku. Ima mnogo načina da se iskaže nezadovoljstvo, a ovo je najgori način i jedna velika greška. Ove stvari je trebalo rješavati na drugačiji način. Smatram da je loše kako srpski član Predsjedništva BiH rješava ovakve stvari – poručio je Šarović.

Dodao je da bi za SDS i cijelu opoziciju bilo korisno da Milan Radović bude dio opozicije i da bi bio zadovoljan ako pređe.

– Još ne mogu o tome govoriti jer se radi o osobi s kojom dijelimo mnogo toga zajedničkog, a koja želi samo najbolje za Republiku Srpsku. Ono što je najvažnije jeste da opozicija ima samo jednog kandidata, ne dva ili tri, nego samo jednog, i to je poruka za SDS, PDP, ali i sve one koje žele da sruše trenutnu vlast u Republici Srpskoj. Podržaćemo onog kandidata koji možda ima najviše šansi da pobijedi. Politike SNSD i SDS gotovo da nemaju ništa zajedničko i, ukoliko bi SNSD rekao da je pogriješio u Bijeljini i da je spreman da prihvati politiku SDS, onda bismo možda mogli razgovarati – rekao je Šarović.

Šarović: U pojedinim sredinama, poput Teslića, treba nam približavanje

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, za N1 je govorio o današnjem sastanku delegacija SDS-a i PDP-a o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima.

Šarović smatra da su ove dvije stranke na dobrom putu.

“Danas smo definisali dio lokalnih sredina gdje nemamo nikakvih problema u dosadašnjoj saradnji i nastavićemo i za lokalne izbore. Ali i dio opština gdje je potrebno da približimo dvije stranke u jednom broju gradova, kao što je Teslić”, kazao je.

Prema njegovim riječima, i SDS i PDP su spremni da učine Teslić sredinom u kojem će opozicione stranke u RS da pobijede.

“Tema je bila i Banjaluka. Novinari su željeli da čuju ime tog budućeg kandidata. Možda mi i znamo ko će on da bude, ali smo ipak za javnost rekli da hoćemo da imamo jednog kandidata, da iza njega stanu ove dvije stranke, ali i neki drugi, manje stranke, pokreti, udruženja. Vjerujem da će se stvoriti jedan značajan broj subjekata koji će podržati našeg kandidata i mi ćemo procijeniti ko od ovih kandidata ima najveće šanse, ko uživa najveći ugled u Banjaluci”, pojasnio je Šarović i istakao:

“Samo jedan, ne dva. To je stav SDS-a i PDP-a.”

Šarović je komentirao navode o spremnosti za razgovore između SDS-a i SNSD-a, istakavši da takva mogućnost ne postoji.

“(Milorad) Dodik pošto ne može da udari direktno na SDS, onda to radi preko lokalnih sredina da eventualno ruši SDS. Mi smo u tome odlučni. Mi se konceptualno razlikujemo, teško da možemo da nađemo neki kompromis između dvije stranke. Mislim da su oni upropastili cijelu Republiku, ne samo Semberiju. Teško na lošem radu da oni mogu da grade tu saradnju sa SDS-om. Oni SDS dijele na dobar i loš, to su javno i rekli”, kazao je.

Podsjećamo, delegacije SDS-a i PDP-a održale su tokom dana sastanak u Banjaluci – sa kojeg je poručeno da RS žele osloboditi od nenarodnog režima. Bilo je riječi i o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima.

(Avaz, N1, foto: Srpskainfo)